EXCLUSIV! «Fetiţa-pasăre» va duce o viaţă normală

23 mai 2013 16:31   Național
Ultima actualizare:

Viaţa Andreei se va schimba radical, de luni, când va intra în sala de operaţie, iar medicii vor interveni la nivelul muşchilor şi tendoanelor de la picioare. Medicii spun că fetiţa are poziţia unei păsări.

Cu siguranţă vă aduceţi aminte de exerciţiul „mersul piticului" pe care îl făceaţi la orele de Sport din şcoală. Ei bine, Andreea (9 ani), din Piatra Neamţ, n-a mers niciodată altfel, decât aşa.

„Când eram gravidă cu Andreea, am făcut o ecografie înainte de naştere, însă, medicii n-au văzut nimic în neregulă. Tocmai de aceea, am născut natural. M-am chinuit îngrozitor", ne-a povestit mama fetiţei. Dar chinul de-abia atunci începea. Copilul lor mult-dorit nu-şi putea îndrepta nici picioarele, nici mâinile.

Fetiţa va fi operată luni

„Am fost la medici, însă, toţi ne-au spus că n-au ce să-i facă. Ne obişnuisem deja cu gândul ăsta. Am dat fata la grădiniţă, apoi la şcoală. Anul trecut, însă, am auzit de profesorul Burnei, la care am ajuns în octombrie şi a luat-o pe Andreea în evidenţă", a adăugat mama copilei.

„Acum, sunt în clasa a treia. Am colegi buni, care mă ajută. Sunt şi unii care mă supără, dar nu-i mai bag în seamă. Sper ca domnul doctor să mă facă bine, să pot să merg şi eu normal", ne-a mărturisit Andreea, care pentru a se urca în pat trebuie să fie luată în braţe de mamă.

„Pacienta are o atitudine de pasăre, are poziţia unei păsări. Este pentru prima oară când văd aşa ceva. Nici în literatura de specialitate nu am citit despre astfel de cazuri. Practic, muşchii picioarelor sunt în dezechilibru, iar lanţul triplă-extensie (gleznă-genunchi-şold) este întrerupt. Diagnosticul pus de mine este disinergie cinematică a membrelor pelvine (n.r. incapacitatea de a îndeplini simultan diferite mişcări elementare care intră în constituirea unei activităţi motrice, din cauza dereglării succesiunii contracţiilor musculare care participă la un gest esenţial)", ne-a explicat prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful Secţiei Ortopedie, de la Spitalul "Marie Curie".

Specialistul îi va face, practic, Andreei 12 operaţii în una: patru la şold, şase la genunchi şi două la glezne. "Îi vom reface plastic muşchii şi tendoanele. Operaţia va dura circa 12 ore", ne-a mai declarat prof. Burnei.

Mai multe