Exclusiv: Iată cea mai tare "celulă de criză" din România!

8 martie 2015 21:10   Național
Ultima actualizare:

La subsol buncăre antiatomice şi o parcare pentru 45 de maşini, la parter o sală polivalentă, la etajul 1, comandamentul şi dispeceratul. Aşa va arăta, din 30 aprilie, clădirea de unde se va conduce intervenţia în caz de calamitate în Capitală, pe care Primăria o construieşte la intersecţia dintre Şos Cotroceni şi Şos Grozăveşti, lângă Piaţa Leu.

Cel mai mare oraş al ţării se pregăteşte pentru vremuri grele. Într-unul din cele mai înalte puncte ale Capitalei, pe Dealul Cotrocenilor, se amenajează cel mai modern centru de comandă pentru situaţii de urgenţă din România. Reporterii Click au avut privilegiul să treacă pragul unei clădiri de care va depinde soarta a milioane de oameni în caz de dezastru. Denumirea oficială este Centrul Integrat pentru Situaţii de Urgenţă şi va putea găzdui chiar şi Dispeceratul Naţional 112.” După inaugurare, aici va fi un dispecerat deservit non-stop de 40 de persoane, cu reprezentanţi ai ISU, SMURD, Poliţie, Jandarmerie şi instituţiilor din cadrul Municipalităţii. El este adaptat pentru a găzdui în caz de situaţie gravă, oamenii celor 50 de instituţii prevăzute cu atribuţii în caz de dezastru major în Capitală”, ne-a dezvăluit Cristian Preda, directorul care răspunde din cadrul Primăriei de acest proiect. Parterul va fi amenajat ca sală de conferinţe în mod normal, iar în caz de calamitate, ca sală de mese sau dormitor. Clădirea va avea instalaţie manuală de alimentare cu aer şi poate oferi ”locatarilor”, supravieţuirea complet separată faţă de restul oraşului timp de o săptămână. Rezervoare de motorină, puţuri de apă, două instalaţii separate pentru alimentarea cu energie electrică şi cea mai performantă reţea de calculatoare şi video din România sunt alte secrete ale acestui comandament SF. Imobilul are până şi o ieşire secretă în cazul în care clădirea este ocupată. Lucrările au început în iunie 2013.

S-au stabilit spitalele unde vor fi duşi răniţii

S-au împlinit 38 de ani de la seismul devastator din 4 martie 1977. Tocmai de aceea, autorităţile sunt în alertă şi fără să sperie populaţia fac pregătiri. Pe lângă faptul că au cumpărat cele necesare pentru supravieţuire, au stabilit şi spitalele în care să fie duse eventualele victime ale cutremurului. Potrivit Pro tv, numai în Capitală sunt 19 ale Primariei Generale şi 24 subordonate Ministerului Sănătăţii. Dintre acestea, zece unităţi medicale de urgenţă, împreună cu serviciul de ambulanţă, ar urma să preia raniţii în stare gravă. Vorbim despre Spitalul de Arşi, Spitalul de Urgenţe Oftalmologice, Floreasca, Grigore Alexandrescu, Universitar, Marie Curie, Bagdasar Arseni, Pantelimon şi Sfântul Ioan. Toate spitalele au primit planuri clare de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Un studiu realizat de Institutul de Cercetări în Construcţii şi Economia Construcţiilor arată că în cazul unui seism ca cel din ’77 am avea 450.000 de victime.

Mai multe