EXCLUSIV Povești dureroase de pe front: «Am vrut doar să ajung teafăr la fata mea». Eroii s-au întors acasă din Afganistan
27 de morţi, 227 de răniţi, 19 ani de lupte. Sunt cifrele celui mai lung război dus de România, cel din Afganistan, în care au luptat 32.000 de români. Ieri, veteranii din toate unităţile care au fost trimise pe front de-a lungul anilor au trecut pe sub Arcul de Triumf, într-o paradă care a marcat oficial retragerea armatei române din Afganistan. Click! Vă spune poveştile a doi dintre eroi.
Primii militari români au fost dislocaţi în Afganistan în luna ianuarie 2002. Este vorba de 25 de poliţişti militari şi o aeronavă C-130 Hercules, cu un echipaj format din 14 membri ai Forţelor Aeriene Române. Ultimul detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan, format din 140 de militari din Batalionul de Protecţia Forţei Jderii din Piatra Neamţ, s-a întors în ţară pe 27 iunie 2021.
Iohannis: «Oameni devotaţi şi curajoşi»
Puţină lume a fost miercuri în zona Arcului de Triumf, pentru a asista la defilarea trupelor care au participat la războiul din Afganistan. Înainte de paradă, preşedintele României, Klaus Iohannis a decorat toate cele 18 unităţi ale armatei române care au luptat de-a lungul anilor în ţara din Asia. “Sunt mii de femei şi bărbaţi care au lăsat în ţară părinţi, au lăsat copii pe care nu i-au văzut crescând, au lăsat oameni dragi pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viaţa în pericol. Este un efort susţinut, pe care doar oamenii devotaţi şi curajoşi sunt capabili să îl facă, şi pentru toate acestea vă suntem profund recunoscători tuturor celor care aţi fost implicaţi”, a declarat solemn şeful statului. Doar câteva zeci de persoane au asistat la trecerea celor mai buni soldaţi ai ţării. De la vânătorii de munte la infanterişti, de la puşcaşii marini la trupele de comando, toţi au defilat fără tehnica de luptă, fiindcă a fost ziua eroilor, a fost doar despre oameni.
Plutonierul Vasile Drăghici: "M-am luptat pentru viaţa mea de multe ori"
Fiecare unitate din cele 18 care au trecut pe sub Arcul de Triumf şi-a trimis rând pe rând militarii, în rotaţii de câte şase luni, ca să lupte la peste 5.000 de kilometri depărtare de casă, într-un război ”anti-terorism”. Militari care au ieşit la pensie de la începutul războiului din Afganistan sau tineri care au crescut şi au devenit bărbaţi în tranşeele aflate în Asia, toţi cei care au fost acolo au ce povesti. Fie că au fost la Zabul, la Kandahar sau în Kabul, indiferent de vârstă, s-au întors schimbaţi şi au trăit experienţe care îţi fac pielea de găină.
Printre ei s-a aflat şi plutonierul adjutant Vasile Drăghici, de la Batalionul 2 infanterie Călugăreni. La 51 de ani, este unul dintre eroi şi a fost de patru ori în Afganistan. Are o fată de 23 de ani, Bianca Maria, care avea 8 ani când tatăl ei a plecat prima oară pe frontul din Afganistan.”În zece zile ies la pensie şi am vrut să nu ratez defilarea de astăzi. Îmi aduc aminte de 2006, când am fost trimis prima oară, de parcă ar fi fost ieri. Am făcut acolo de toate, am patrulat pe şosele, am asigurat paza convoaielor, am vegheat la viaţa VIP-urilor. M-am luptat pentru viaţa mea de multe ori, dar întotdeauna am tras cu arma doar în legitimă apărare. Fie că am fost în blindat sau pe jos, în tranşee sau adăpostit după un zid, m-am luptat la fel şi m-am gândit la un singur lucru: să ajung teafăr la fată”, ne-a mărturisit, emoţionat, militarul. Acum, acasă, uniforma de infanterist pe care a purtat-o în Afganistan va sta mereu la loc de cinste.
Parașutistul Alin Ciotîrnae: «Purtai arma și la duș»
La vârsta la care cei mulți se distrează, puțini aleg drumul lui! La 21 de ani, Alin Alexandru Ciotîrnae ajungea în 2011 în Afganistan, cu Batalionul 495 parașutiști. Acum, după zece ani, este unul dintre veterani și se mândrește cu trei misiuni în cel mai lung război dus de România. ”Am fost în provincia Zabul și în Kandahar. Mi-au șuierat gloanțele pe la urechi, dar nu m-am lăsat, am făcut tot ce trebuie pentru a-mi apăra viața. Am o fetiță de doi ani și când o să crească o să-i povestesc prin ce a trecut tatăl ei și cum niciodată nu a cedat, nu s-a înfricoșat și a respectat jurământul față de patrie. Nu este o plăcere să te duci peste mări și țări ca să lupți cu străini, dar am ales această meserie, îmi place și o să mă duc oriunde este nevoie”, ne-a povestit caporalul parașutist.
Alin nu este un Rambo, doar un tânăr care a trăit în zece ani experiențe pe care alții nu le au într-o viață. ”Trebuia să fii pregătit tot timpul de luptă, purtai arma cu tine peste tot, la masă, la duș. Doar la sala de sport nu aveai voie cu arma. În Zabul a fost cel mai periculos, fiindcă era o zonă cu vegetație și nu știai de unde se va trage în tine. Pregătirea și-a spus cuvântul și nu am fost surprins niciodată pe picior greșit”, adaugă, eroul nostru. Pentru Alin, talibanii nu sunt inamici, chiar dacă l-au vânat, ci tot oameni. Românul se bucură că n-a fost nevoit să omoare pe nimeni.
Războiul din Afganistan a costat 3 miliarde de lei
Prima unitate de luptă trimisă în Afganistan a fost în iunie 2002, Batalionul 26 Infanterie din Craiova, supranumit „Scorpionii Roșii“, condus de locotenent-colonelul Nicolae-Ionel Ciucă. Acesta e acum ministrul Apărării. Costurile totale ale participării Armatei României la misiuni în Afganistan sunt de peste 3 miliarde lei.
Primul militar căzut la datorie în Afganistan, la data de 11 noiembrie 2003, a fost sublocotenentul (post-mortem) Iosif Silviu Fogorași. Ultimul militar care și-a pierdut viața în Afganistan, pe 5 septembrie 2019, a fost sublocotenentul (post-mortem) Ciprian-Ştefan Polschi.Afganistanul este o țară din Asia Centrală, cu 32 de milioane de locuitori. Trupele SUA au intrat în această țară pe 7 octombrie 2001, pentru a captura teroriștii vinovați de atacurile de la 11 septembrie 2001.
Citește și:
Ceremonie militară la Arcul de Triumf în cinstea militarilor întorși din Afganistan