EXCLUSIV Se distruge imperiul lui Sebastian Ghiță? Teamnet se pregătește să intre în insolvență!

16 martie 2017 19:30   Național
Ultima actualizare:

Teamnet S.A., una dintre societățile înființate de Sebastian Ghiță, este la un pas de a intra în insolvență. Conform surselor click.ro, avocații societății lucrează intens în aceste zile pentru a demara procedura prin care firma să se pună la adăpost de plata datoriilor.

Sebastian Ghiță este încolțit din toate părțile! După ce pe numele lui au fost emise două mandate de arestare și este pe lista celor mai căutați criminali din Europa, iată că apare și prima fisură în imperiul de companii pe care le-a creeat la începutul anilor 2000. 

Cât de important era Teamnet

„Am intrat în politică și din acel moment am început să vând firmele din IT și să renunț la acțiuni cum au fost acțiunile de la eMag, Flanco, Asesoft Distribution, Teamnet… Banii au venit de aici și nu din afaceri cu statul”, a spunea Sebastian Ghiță în urmă cu 3 ani, într-un interviu acordat publicației online hotnews.ro

Teamnet este una dintre cele mai mari companii de IT din România, înființată în anul 2001 de Sebastian Ghiță. A spus că a renunțat la ea atunci când a intrat în PSD, însă societatea a ajuns în mâinile lui Cristian Anastasescu, cumnatul lui Ghiță și ale omului de afaceri Bogdan Padiu. Firma a pornit de la 7 angajați în anul 2001 și a ajuns ca, în anul de glorie al său, (2014) să numere peste 800 de oameni și să aibă o cifră de afaceri în jurul a 90 de milioane de euro. Cu o prezență importantă și în domeniul privat, compania a fost, însă, abonată la contractele cu statul și a dezvoltat mai multe soluții software, în special în domeniul de sănătate și în cel al asigurărilor sociale. Teamnet obținea contracte și, în mai multe cazuri, externaliza diverse operațiuni tehnice, lucrând cu mai mulți furnizori în acest sens. Spre exemplu, Teamnet a semnat la 21 noiembrie 2016 cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate un contract de mentenanță a sistemului IT al cardului de sănătate. Tot lui Teamnet i se atribuise de către STS un contract de 13 milioane de euro pentru extinderea serviciului 112. În anul 2016, Agenția pentru Agenda Digitală a României publica topul companiilor care au încheiat contracte cu statul pentru servicii în domeniul IT. Teamnet se clasa pe locul 4, după Siveco, Dimar și UTI, obținând din 26 de contracte încheiate cu 17 autorități ale statului 258,1 milioane lei. 

Cum au început problemele pentru Teamnet

În vara anului 2015, procurorii DNA au extins urmărirea penală a lui Sebastian Ghiță, cercetat în mai multe dosare economice de autorități. Acuzațiile procurorilor erau foarte grave. Ghiță ar fi înstrăinat doar formal firmele pe care le-a deținut până în anul 2012, atunci când a devenit deputat. Este vorba de 54 de firme și 23 de persoane care ar fi fost doar un paravan. Acest lucru este interzis de lege pentru parlamentari. La acea vreme, Procurorii DNA dispuneau sechestru pe bunurile, acţiunile şi conturile lui Sebastian Ghiţă, precum şi pe conturile a 51 de companii, într-un dosar în care deputatul este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi evaziune, potrivit unor documente ale anchetatorilor."Grupul Teamnet nu are nicio legătură cu Sebastian Ghiță de mai mulţi ani. Găsim surprinzătoare măsurile luate de autorităţi şi precizăm că nu am primit o comunicare oficială pe subiect. Ne propunem o rezolvare cât mai rapidă a situaţiei şi ne arătăm întreaga disponibilitate de a coopera cu instituţiile abilitate. De asemenea, asigurăm toate părţile implicate de transparenţa noastră pe parcursul desfăşurării acestui proces", a afirma Bogdan Padiu, directorul executiv al Teamnet, într-o declaraţie transmisă agenției Mediafax în anul 2015. Cert este că la sfârșitul lunii februarie, Cristian Anastasescu și Bogdan Padiu, erau reținuți de către procurorii DNA, într-un nou dosar de corupție care îl viza pe Sebastian Ghiță. Aceștia au fost, în cele din urmă, plasați sub control judiciar de Tribunalul Prahova iar Sebastian Ghiță este de negăsit. 

Mai multe