EXCLUSIV Secretele pedelistei Mariana Popa! Palat de 200.000 de euro, ascuns de fosta șefă a învățământului sătmărean
Declarațiile de avere și cele de interese ale tuturor angajaților Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Satu Mare pot fi vizualizate, aşa cum cere legea, pe site-ul instituției.
Excepție face doar averea fostei şefe a ISJ Satu Mare, Mariana Popa, care a condus învăţământul sătmărean din 2009 până în 30 noiembrie 2011, când şi-a dat demisia ca urmare a trimiterii sale în judecată într-un dosar cu fapte de mită instrumentat de procurorii DNA. Potrivit inspectorului școlar general adjunct Szasz Piroska, Mariana Popa a dat dispoziții de menținere a declarației proprii „la secret".
„Am observat lipsa declarației de pe site, i-am spus Marianei Popa încă din septembrie, când am fost numită adjunct, însă fără niciun rezultat, parcă am vorbit cu pereții", a declarat, ieri, Piroska, la solicitarea „Adevărul".
Ce ascunde Mariana Popa
Potrivit declarației de avere a Marianei Popa din iunie 2011, obținută ca urmare a unei solicitări a reporterului „Adevărul de Transilvania" de la ISJ Satu Mare, aceasta locuiește într-o casă situată pe strada Basarabia numărul 21 din municipiu.
În declarația de avere, la capitolul „clădiri", Popa a înscris o singură casă de locuit în Satu Mare, cu o suprafață de 99 mp, dobândită în 1996. La numărul 21 se găsește însă un veritabil palat, cu o mansardă ultramodernă, finisaje pretențioase, poartă de fier forjat și termopane scumpe.
Două agenții imobiliare sătmărene contactate de reporterul „Adevărul de Transilvania" au evaluat imobilul la aceeaşi sumă, aproximativ 200.000 de euro. „Zona străzii Basarabia este destul de pretențioasă. Cea mai scumpă casă în zonă costă acum aproximativ 300.000 de euro, casa de la numărul 21 A e una de «Top 3»", afirmă reprezentanții agenției imobiliare Lup.
În declarația de avere, Popa mai menționează o casă de locuit de 110 metri părtați în localitatea Pomi, aproximativ 14 hectare de teren agricol și 1.520 de metri părtrați de teren în intravilan, în Satu Mare și Pomi. În 2010, Mariana Popa a obținut venituri de 56.000 de lei din învățământ.
Vasile Popa, soțul pedelistei: „Nu e casa noastră"
Mariana Popa nu a putut fi contactată pentru declarații. Soțul acesteia, Vasile Popa, director la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș" din Satu Mare, a negat faptul că imobilul evaluat la 200.000 de euro le-ar aparține. „Noi locuim la numărul 21A, pe numele nostru avem doar o casă de 99 de metri pătrați. Casa de la numărul 21 aparține firmei Faptic SRL, şi e sediul școlii de șoferi a soacrăi-mele", a declarat Vasile Popa.
Afirmațiile soțului Marianei Popa sunt contrazise însă de acțiunile procurorilor DNA. În luna iunie, când au descins la domiciliul pedelistei, procurorii au percheziționat chiar vila imensă despre care Vasile Popa afirmă că nu le-ar aparține.
Potrivit bilanțurilor postate pe site-ul Ministerului Finanțelor, Faptic SRL a mers pe minus, înregistrînd pierderi de aproximativ 50.000 de lei în perioada 2008 - 2010. Patroana firmei, mama Marianei Popa, are aproximativ 70 de ani.
Mită pentru partid
Mariana Popa a fost trimisă în judecată de DNA pentru luare de mită în 25 noiembrie 2011. În dosar mai sunt cercetați Ioan Ulici, fost adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, pentru instigare la luare de mită și trafic de influență, precum și Vasile Ștrango, patronul Naţional Co& Ing SRL, o firmă de construcții din Negrești-Oaș, acuzat de cumpărare de influenţă şi dare de mită.
Potrivit DNA, Mariana Popa i-ar fi achitat lui Ștrango contravaloarea unor lucrări efectuate la mai multe unități de învățământ din județ doar după ce acesta a „donat" 3.000 de lei, reprezentând 3% din valoarea lucrărilor, către filiala locală a PDL. Mariana Popa este președintele Organizației Judeţene de Femei a PDL Satu Mare, iar Ioan Ulici este soțul trezorierei PDL Satu Mare Cristina Ulici.
Din agricultură la şefia ISJ Satu Mare
Mariana Popa (50 de ani) este absolventă a Facultăţii de Mecanică Agricolă Timişoara. După un stagiu de pregătire la o Stațiune de Mecanizare a Agriculturii unde se reparau tractoarele CAP-urilor comuniste, aceasta a lucrat opt ani ca bibliotecară, perioadă în care a absolvit un curs postuniversitar de informatică.
Pe filiera PDL, în 2005, Popa a obţinut un post de inspector școlar, în 2007 a fost numită director la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş" din municipiu, iar din 2009 a devenit inspector general școlar.
Postul de director al Colegiului Economic, rămas vacant, i-a revenit soţului Marianei Popa, Vasile Popa, care fusese anterior şef al Serviciului Investiţii în inspectoratul școlar timp de 10 ani. Vasile Popa ocupă și în prezent postul de la „Economic".