EXCLUSIV Șeful de la "Caru’ cu bere" nu bea bere cu plăcere

14 octombrie 2014 22:03   Național
Ultima actualizare:

De 135 de ani bucătăria românească are un templu: “Caru’ cu bere”. Restaurantul funcţionează de 115 ani în acelaşi sediu din Centrul Istoric al Capitalei. Nicolae Mircea este proprietarul localului şi strănepotul întemeietorului acestui adevărat brand.

Pe inginerul Nicolae Mircea îl găsim deasupra restaurantului, într-un ocean de praf şi după ce străbatem un labirint de schele. Vrea să refacă total cele două etaje ale clădirii unde, pe vremuri, înaintaşii săi ţineau salariaţii veniţi, ca şi ei, din Ardeal. Deşi are 77 de ani îşi aduce aminte perfect de primele sale întâlniri cu lumea de la “Caru’ cu bere”.

“Eram, cred în clasa întâi şi ospătarii mă chemau şi îmi dădeau o unghie de bere, ca să simt gustul. Cu toate că am crescut cu un restaurant la parter nu îmi place berea, cred că beau o sticlă de jumătate de litru în câteva zile”, ne declară Nicolae Mircea. 

“A fost un restaurant mereu cu un pas înaintea vremurilor care veneau peste el. Cu mult înainte să se ştie de facilităţi şi oferte, studenţii şi pensionarii aveau aici meniul lor la preţuri mici”, îşi aduce aminte bătrânul, care nu va uita niciodată ce a trăit, ce a văzut şi ce are.

Avea 11 ani când clădirea a fost rechiziţionată şi 62 de ani, în 1999, când a trăit bucuria să îşi primească înapoi moştenirea. Speranţa sa? Vrea să transforme “Caru’ cu bere” într-un centru cultural. 

Mai multe