EXCLUSIV Uite de ce era bună pâinea pe vremea lui Nea Nicu!
O veste bună pentru românii care duc dorul pâinii de pe vremea lui Ceauşescu. Au apărut în magazine sortimente care respectă reţetele de odinioară. Reporterii Click! au aflat de ce era atât de gustoasă franzela „Bucureşti”.
“Era pufoasă şi gustoasă. Mirosea atât de bine că începeam să muşc din pâine încă de la magazin. Cea mai bună prăjitură era coltucul de la pâine, foarte crocant”, ne-a spus Costică Nedelcu (68 de ani), un bucureştean pe care l-am găsit luni la cumpărături.
Pensionarul ne-a mărturisit că a stat mulţi ani la cozi imense pe vremea “odiosului” ca să cumpere pe cartelă pâinea cea de toate zilele. Brutarii de azi au ţinut cont de aceste nostalgii şi au scos şase sortimente de pâine făcute după reţetele din anii comunismului: franzela ”Bucureşti”, pâine împletită, pâine albă cu cartofi, pâine neagră cu cartofi, pâine de secară, pâine semialbă cu cartofi. Dacă vă este dor să le simţiţi gustul, vă informăm că le găsiţi deja în marile magazine, sub denumirea de “produse consacrate”.
Am cumpărat şi noi celebra franzelă şi putem să vă spunem „secretul” ei. E fabricată din făină albă de grâu cernută fin, drojdie dizolvată în apă călduţă, sare, apă şi ingrediente care îi dau gustul bun: zahăr, lapte praf şi margarină din ulei vegetal de palmier.
Ca să fie pufoasă, coca se dospeşte 185-225 de minute, timp în care se mai frământă câte un minut, din când în când. E adevărat că şi preţurile sunt pe măsură. Adică o franzelă „Bucureşti” costă 2,60 lei, în timp ce o pâine simplă e 80 de bani.