EXCLUSIV! Vaccinează mâţele şi căţeii ca să nu turbeze

18 septembrie 2012 17:27   Național
Ultima actualizare:

Isterie totală în Dâmboviţa! Imediat ce au aflat că ursul ucigaş era turbat, autorităţile au instituit carantina pe o rază de 30 de kilometri. Toţi câinii şi toate pisicile din bătătură sunt vaccinaţi împotriva rabiei, o boală care se transmite imediat la om şi provoacă moartea.

Timp de două luni, nici un animal nu trebuie lăsat să iasă pe stradă. E carantină, astfel oamenii sunt obligaţi să-şi ţină animalele în curte.

Mai mult, fie că vor, fie că nu pisicile şi căţeii lor sunt vaccinaţi antirabic, dacă locuiesc în zona de focar.

Bobiţă a fost prins cu lasoul

Carantina a fost instiutuită încă de luni, în şapte localităţi din Dâmboviţa, atunci când veterinarii au început să umble din curte în curte.

„Ursul care a omorât un om şi i-a rănit pe alţi doi avea rabie. De aceea, toată zona, de la Dealul Nou, Valea Leurizii, Buciumeni, Pietroşiţa, Dealul Frumos, Runcu, Moroieni, e în carantină.

Focarul a fost instituit pe o porţiune de 15 kilometri, pe unde a umblat ursul, iar pe 30 de kilometri am declarat zonă de protecţie", ne-a explicat Dan Şanta, medic veterinar la DSV Dâmboviţa.

Pufuleţ a fost ţinut de stăpân ca să nu-l muşte pe doctor

Celelalte animale din bătătura ţăranilor au scăpat de injecţie. Şi asta pentru că specialiştii spun că rabia se transmite de la animalele sălbatice direct la câini şi pisici.

Prin muşcătură sau salivă, virusul turbării poate ajunge şi la om. „După cinci-şase zile de la contactul cu un animal bolnav apar primele semne.

Persoana devine agresivă, are fotofobie, halucinaţii, iar apoi se instalează pareza, paralizia şi, într-un final, decesul", ne-a spus doctorul Şanta.

În următoarele două luni, 800 de animale vor fi vaccinate, inclusiv vulpile, direct la vizuină.

Fiara a fost incinerată

Localnicii din comunele Buciumeni şi Pietroşiţa, din Dâmboviţa, sunt în continuare şocaţi după ce trei vecini au fost atacaţi, sâmbătă dimineaţă, de un urs turbat.

Una dintre victime a murit sfâşiată de labele fiarei, o alta se află internată cu răni grave, iar a treia a scăpat doar cu câteva zgârieturi.

La câteva ore de la tragedie, vânătorii au prins ursul şi l-au împuşcat.

Potrivit directorului DSV Dâmboviţa, Sandu Tolea, acesta a fost incinerat, duminică, la crematoriu.

Click! v-a prezentat în ediţia de marţi, CLIPELE DE COŞMAR trăite de una dintre victimele ursului 

Mai multe