Experiment: elevi de liceu, puşcăriaşi pentru o zi

17 aprilie 2016 18:48   Național
Ultima actualizare:

Mai mulţi elevi au participat la proiectul “Dependent de libertate” şi au acceptat să fie deţinuţi pentru câteva ore. Experienţa trăită după gratii i-a îngrozit şi tinerii promit să respecte legea toată viaţa. Un coleg care n-a participat la experiment a încercat să fure, iaracum îşi aşteaptă sentinţa!

Puşcăria e cumplită fie numai şi în vizită! Ramona Ilieş, şefa Serviciului Educaţie din cadrul Penitenciarului „Popa Şapcă” din Timişoara, a demarat proiectul „Dependent de libertate”, prin care tinerii sunt invitaţi să afle, pe pielea lor, cum e viaţa la închisoare.

Pentru elevii de liceu care au intrat în proiect, scenariul a început la şcoală. Mascaţii au descins în sala de clasă, i-au încătuşat pe elevi şi i-au urcat în dubă. Alexandru Tiriplică şi Ahmed Abulafi, elevi ai Colegiului Tehnic Azur din Timişoara, au fost doi dintre elevii “încătuşaţi”.

„Noi ştiam că e un proiect, dar e foarte rău la închisoare. Cel mai mult contează libertatea”, au concluzionat tinerii. Ei au mărturisit că n-au avut voie să discute unul cu altul în dubă. Au urmat apoi toate procedurile de la încarcerare, trecând inclusiv pe la frizer.

„Erau vreo şapte - opt deţinuţi în celulă şi ne-au pus direct la curăţenie. Noi trebuia să facem ce zic ei. Unul dintre ei era mai rău. Am stat trei - patru ore acolo şi am simţit că sunt patru ani”, au povestit elevii pentru adevarul.ro.

Culmea, spun ei, un coleg a ajuns puşcăriaş “pe bune”. Acesta n-a reuşit să intre în proiect pentru că nu avea buletinul la el. La scurt timp, adolescentul a fost arestat pentru tâlhărie. „A sunat la pizza, l-a chinuit cu cuţitul pe moşul care a venit cu comanda, i-a furat banii şi a fugit. Acum se află în arest la domiciliu, iar procesul e în derulare. Dacă venea cu noi acolo, se gândea de zece ori înainte”, sunt convinşi liceenii.

Vezi articolul integral pe adevarul.ro!

Mai multe