Fabricile Dacia și Ford și-au reluat activitatea. Care sunt regulile pe care trebuie să le respecte salariații
Marile fabrici din România încep să-și redeschidă porțile. Uzinele de mașini Dacia Pitești și Ford Craiova sunt printre primele care au dat drumul la producție. Click îți spune ce reguli trebuie să respecte salariații pentru a putea intra în fabrici
Dacia a reluat prima activitatea pe 21 aprilie, pe bază de voluntariat. S-a lucrat la uzina Mecanica și Șasiuri dar și la departamentul Presaj, de la uzina Vehicule. De luni, 4 mai s-a trecut la un alt nivel al activității de producție.”În acord cu partenerii sociali, începând din 4 mai, producția pe platforma industrială Dacia de la Mioveni a fost reluată. La uzina Mecanica și Șasiuri, lucrul se desfășoară în trei schimburi, la uzina Vehicule, în două schimburi, iar la direcția Logistică România, într-un singur schimb. Din 11 mai, uzina Vehicule va funcționa în trei schimburi, iar activitatea de logistică va fi corelată cu redemararea uzinelor Groupe Renault din lume. Toate măsurile sanitare în vigoare, în România, au fost implementate astfel încât activitățile să se deruleze în condiții de protecție a sănătății angajaților”, se arată într-un comunicat al Dacia. Ce se întâmplă concret? Administrația a fixat un cod de reguli pe care trebuie să le respecte angajații pentru a putea intra la muncă. Fiecărui om care lucrează la Dacia i se ia temperatura la venirea la serviciu, primește zilnic un set de patru măști și o pereche de mănuși, iar în microbuzele care aduc salariații în fabrică, jumătate dintre locuri sunt goale. Prin hale au fost trasate marcaje pentru ca oamenii să ia contact cât mai puțin și s-au pus panouri despărțitoare de plexiglas la cantină și la toaletă.
La Uzina Ford se lucrează la jumătate de capacitate
Conducerea de la Uzina Ford din Craiova a anunțat luni că aproape jumătate din numărul total de angajați a fost chemat la lucru începând cu 4 mai. Acest lucru înseamnă că aproximativ 3.000 de angajați ai Ford și-au reluat activitatea în această dimineață. Se lucrează într-un singur schimb la secția de vehicule și la cea de motoare. Angajații sunt obligați să respecte anumite condiții pentru a putea să lucreze în siguranță, iar prima etapă este completarea unui formular de autoevaluare a sănătății. Întreg personalul din incinta companiei va fi obligat să poarte mască de față și, în plus, în anumite situații, o vizieră, pentru a reduce riscul de răspândire a infecției în fabrică.”Pentru a reduce potențialul risc de expunere a angajaților noștri, compania a decis să solicite angajaților să completeze un chestionar online sau pe hârtie înainte de a se deplasa la Ford și de a întră într-o unitate Ford. Acesta este un chestionar simplu privind starea de sănătate individuală. Dacă răspunsul este NU la toate acele întrebări, angajatul poate merge la serviciu. Dacă răspunsul este DA la una (sau mai multe) dintre întrebări, angajatul NU poate veni la serviciu. El va primi informații suplimentare pe care trebuie să le urmeze”, se arată într-un comunicat al administrației. La sosirea la serviciu, tuturor angajaților li se scanează temperatura. La fiecare poartă de acces în fabrică sunt dispozitive de scanare a temperaturii, pentru a identifica persoanele care au febră.”Pentru a proteja pe toți cei care lucrează în uzina Ford Craiova, persoanelor cu o temperatură corporală ridicată nu li se va permite accesul în uzină. După ce au intrat, angajații Ford Craiova trebuie să păstreze o distanță de cel puțin 2 m față de cei din jur și să evite formarea unor grupuri mai mari de 3 persoane”, a mai cerut salariaților conducerea societății. Potrivit gds.ro, angajații sunt sfătuiți să nu cumpere alimente neambalate și toate cantinele din secții, automatele, bucătăriile unde se prepară mâncarea și facilitățile din zona de odihnă, adică frigidere, cuptoare cu microunde nu vor fi puse în funcțiune. Cu toate acestea, chioșcurile din interiorul uzinei vor fi redeschise în timp ce plățile cu cardul sunt încurajate.
Citiți și
Șomajul tehnic. 6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă patronul te trimite acasă. Ce spune legea