Fac haine din resturi! Bucățile de blugi, raiați și perdele vechi sunt transformate în rochii

10 octombrie 2018 16:19   Național
Ultima actualizare:

Ce alții aruncă ei transformă în adevărate haine de colecție. Mai mulți designeri, din România, s-au apucat să coasă rochii din perdelele bunicii sau din pantaloni și cămăși pe care nu le mai poartă nimeni.

Deșeurile textile sunt o adevărată bombă de poluare. Polistirenul, spre exemplu, este cancerigen și se degradează în 400 de ani. Nici stofa nu este mai prietenoasă cu mediul.

Doar în judeţul Covasna se produc anual aproximativ 600 de tone de deşeuri textile. Și imaginați-vă că la nivel național sunt deschise 9.710 de fabrici de confecții, potrivit Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Textile și Pielărie. Se strâng munți de resturi care de multe ori ajung să fie arse sau folosite în alte industrii.

La KreaKids, o școală de design pentru copii, deschisă la Târgu Secuiesc, cei mici învață să croiască haine din deșeuri textile. Materialele sunt oferite de două fabrici din domeniu, iar rezultatul este deosebit.

Nici prin cap nu ți-ar trece că rochiile sexy prezentate marți seară la simpozionul pentru dezvoltare durabilă, din Capitală, sunt făcute în ideea de a proteja mediul înconjurător.

Rochiile făcute din resturi costă între 60 și 100 de lei

La un nivel mult mai mic, Uto Kinga, din Sfântu Gheorghe, croiește rochii și genți din vechiturile pe care le are prin casă. Bucăți de blugi, raiați sau cămăși devin rochii superbe.

”De când mă știu mă ocup de croiterie. Nevoia m-a făcut ca să nu cumpăr materiale și să mă descurc cu ce am. Spre exemplu, rochia de pe mine este făcută din două perechi de pantaloni și o fustă”, ne-a mărturisit femeia de 40 de ani.

O rochie creată din vechituri costă între 60 și 100 de lei, iar o geantă 65 de lei.

A făcut o rochie de mireasă din perdeaua bunicii

Alpar Knoczei, 23 de ani, a venit la parada modei organizată la Camera de Comerț și Industrie a României cu o rochie de mireasă ieșită din tipare.

”Am folosit perdele de la bunica, pe care le-am găsit uitate prin dulap și dantelă tot de la ea. Rochia se vinde cu 1.000 de lei”, ne-a spus tânărul designer.

Și se poate face orice din bucățile aruncate. Unii au realizat covoare, alții pături sau jucării. Dar se încureajează tot mai mult ca hainele pe care le purtăm să fie naturale.

În judeţul Covasna, sunt 14 fabrici de confecții și majoritatea folosesc lână, bumbac sau in.

Mai multe