Factură de coşmar la încălzire: 2.965 de lei!

1 martie 2013 17:20   Național
Ultima actualizare:

Au păţit-o câţiva localnici din Iaşi, care s-au trezit că au de achitat preţuri gigant pentru agentul termic. Dintre cele 34 de apartamente ale blocului, doar patru au rămas racordate la sistemul centralizat de încălzire, cu agent termic furnizat de Centrala Eletro-Termică (CET) Iaşi. Toţi cei patru locatari fără centrale termice au primit facturi de coşmar la încălzirea pe ianuarie 2013: 1.050 de lei, 1.232 de lei, 1.395 de lei şi - record în istoria termoficării ieşene - 2.965 de lei.

Proprietarii n-au reclamat enormitatea, chiar dacă oficialii Dalkia Termo, societatea care administrează încălzirea centralizată la Iaşi, au calculat pentru ianuarie 2013 o factură medie la încălzire de 230 de lei.

Cazul bizar din blocul din Iaşi a fost aflat întâmplător de cei de la Dalkia, care au sesizat Serviciul Asociaţii Proprietari din cadrul Primăriei Iaşi.

Ambele entităţi au refuzat să dea alte detalii, despre locul din oraş în care se află blocul sau persoanele implicate. "Societatea noastră are contract cu asociaţia de proprietari, în bloc neexistând apartamente care să aibă convenţii individuale de plată cu noi. Blocul respectiv nu este dotat cu repartitoare de costuri.

Ca atare, Dalkia emite o singură factură către asociaţia de proprietari, pe baza cantităţii de energie termică înregistrată de contorul de branşament, verificat metrologic în august 2012.

Defalcarea costurilor în interiorul blocului între apartamente este făcută de asociaţia de proprietari, societatea noastră neputând verifica modul în care se face aceasta repartizare", a precizat Ana-Maria Icătoiu, director de comunicare al Dalkia România. O anchetă a fost începută în acest caz în cursul zilei de ieri.

Dacă ai montate repartitoare, trebuie să respecţi nişte reguli pentru a nu-ţi încărca foarte mult factura la iarnă.

Aeriseşte corect - închide robineţii termostatici înainte de a deschide ferestrele. 10-15 minute sunt suficiente pentru ca aerul proaspăt să intre în apartament fără a risipi căldura din camere. În tot acest timp, robinetul se va regla pe poziţia antiîngheţ, după care se va reveni la starea iniţială.

Nu acoperi caloriferul - asigură-te că în faţa caloriferelor nu există draperii groase sau mobilă. În cazul în care ai piese de mobilier aşezate în faţa caloriferului păstrează o distanţă de minimum 30 cm. Nu usca hainele pe calorifer!

Protejează repartitorul împotriva deteriorării fizice şi a pătrunderii lichidelor în interior (în special repartitoarele montate în baie). Odată cu montarea repartitoarelor, consultă un specialist pentru a vedea dacă nu este oportună montarea unor sisteme pentru echilibrarea instalaţiilor de încălzire.

Închide repartitoarele când pleci de acasă - redu temperatura caloriferului înainte de a pleca de acasă! Important: nu lăsa camerele să se răcească complet pentru că energia pentru reîncălzire îţi va umfla factura.

Mai multe