Facturi mai mari la energia termică: edilii ne-au scumpit căldura
Bucureştenii vor plăti 169,8 lei, în loc de 124 de lei, pe Gigacalorie, începând cu prima zi a lunii august. Decizia a fost luată în urmă cu câteva minute în şedinţa de Consiliu General pentru reducerea subvenţiilor pe care trebuie să le suporte Pirmăria Capitalei. Deocamdată, noul tarif e valabil pentru toţi cetăţenii Bucureştiului. Asociaţiile de proprietari din Capitală vor putea alege, însă, cum vor plăti factura la căldură. Potrivit hotărârii de consiliu, asociaţiile şi proprietarii pot decide să plătească aceeaşi sumă pentru căldură, atât în lunile de vară, cât şi în cele de iarnă.
Asta înseamnă că factura aferentă consumului din luna august va fi egală cu cea aferentă consumului din ouna decembrie.„E bine, dacă vrei să fii sărac tot anul. Acest sistem nu face altceva decât să te sărăcească liniar. Va fi haos total în cadrul asociaţiilor pentru că ţi se va factura ceva şi vei păti altceva. Plătind la fel şi vara şi iarna, cu siguranţă că locatarii vor renunţa la a contribui la fondul de rulment. Astfel, o serie de lucrări de întreţinere a blocurilor, efectuate cu precădere vara, nu vor mai putea fi executate fiindcă oamenii nu vor mai avea bani”, ne-a spus Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”.
Potrivit acestuia, facturile la energia termică ar creşte, în medie, cu 60 de lei. Măsura scumpirii căldurii va aduce o economie de circa 30 de milioane de euro pe an în bugetul Primăriei Capitalei, bani care până acum erau alocaţi pentru subvenţionarea diferenţei de tarif.„Aceste economii pe care Primăria vrea să le facă prin majorarea tarifului ar trebui direcţionate către lucrări de reabilitare termică a blocurilor şi către persoanele vulnerabile, sub forma ajutoarelor de căldură”, a conchis Mereuţă.