Fără sfârșit! Radu Mazăre, anchetat de 1.372 de zile
Fostul primar al orașului Constanța, Radu Mazăre, are patru dosare penale. Din ziua când a fost ridicat de mascați de la un restaurant din Capitală au trecut 1.372 de zile. În prezent, toate dosarele se află în judecată.
Ehei, s-au dus vremurile când era Primarul-Soare, Regele Babilonului sau Împăratul Cezar și era în centrul atenției la paradele de la Mamaia! Au trecut și timpurile când se fâțâia prin cluburi cu multe femei frumoase lângă el.
De 1.372 de zile, adică din 3 aprilie 2014, Radu Mazăre bate drumul, întâi la DNA, iar acum la tribunale.
Astăzi (29 septembrie), se redeschide dosarul Campusului Social ”Henri Coandă, în care fostul edil este acuzat de luare de mită și de fals în declarații (trei infracțiuni), fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, este bănuit de complicitate la luare de mită și de fals în declarații (trei infracțiuni), iar omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru dare de mită, scrie ziuaconstanta.ro. Tot în acest dosar, procurorii DNA au cerut și au obținut arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg.
În total, Radu Mazăre este judecat în patru dosare: retrocedările din Constanța, terenurile din Mamaia, campusul Henri Coandă și în dosarul viceprimarului Gabi Stan. Fostul primar a stat trei luni în arest preventiv, la ”Beciul Domnesc”, apoi în arest la domiciliu, iar acum se află sub control judiciar.
Arestat în 2014
În dosarul Campusului Social Henri Coandă, procurorii spun că, în schimbul a 175.000 de euro, primarul Constantei ar fi intervenit pentru ca firma lui Avraham Morgenstern să câștige licitația și să mărească, ulterior, valoarea contractului, cu aproape 900.000 de euro. Alături de Radu Mazăre, în 3 aprilie 2014, a fost reținut și Avraham Morgenstern, pe care procurorii îl acuză de dare de mită.
În aceeaşi cauză, Radu Mazăre este cercetat pentru că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. Fostul edil susţine că, deşi era titularul contului, nu s-a folosit niciodată de el. Mazăre le-a povestit judecătorilor că în anul 2002 a mers în Cuba, iar la întoarcere a avut o discuţie cu Elan Schwartzenberg despre oportunităţie de investiţii în ţara respectivă, omul de afaceri propunându-i să facă afaceri împreună.
”Am deschis în 2003 un cont bancar în Israel, i-am dat şi procură lui Elan să opereze pe acel cont. Eram primar atunci. Dânsul urma să pună bani în acel cont de-a lungul timpului, de ordinul zecilor-sutelor de mii de euro, în funcţie de disponibilităţile sale. Eu eram titularul contului, dânsul doar avea procura respectivă. El făcea viramente în acel cont. Acest acord s-a concretizat în două afaceri imobiliare, una în Brazilia şi una în Madagascar. Erau anumite ţări în care Elan nu mergea, pentru că era israelian. În 2003, Elan a început să transfere bani în acel cont. Până în 2011 cred că în contul acela au intrat din contul personal al lui Elan sau din conturile firmelor sale aproximativ un milion de euro. Îmi spunea el ce sume a virat în contul respectiv, de obicei când ne întâlneam, odată la câteva luni. Eram prieten cu Elan dinainte de 2000. Cred că din 1998. Nu am declarat acel cont in declaraţia de avere. Desi eram titularal contului, banii nu erau ai mei, ci ai lui Elan. Dacă l-aş fi declarat, ar fi trebuit să explic de unde provin banii respectivi”, le-a spus fostul edil judecătorilor.
Pe numele omului de afaceri Elan Schwartenberg a fost emis un mandat de arestare în lipsă întrucât acesta a dispărut din țară. Schwartzenberg susține că a atacat mandatul de arestare la CEDO, în martie 2017, că n-a fost citat corect în orașul Netanya din Israel, locul în care spune că s-a stabilit de aproape cinci ani.