Fără telefoane şi tablete în taberele pentru copii!
O săptămână într-o tabără de vară poate avea mai multe beneficii pentru copilul tău decât ţi-ai imagina. Acolo leagă prietenii, învaţă să fie ecologist, să se descurce în natură, îşi dezvoltă creativitatea prin joc şi se rupe de televizor, tabletă şi telefonul mobil care îi ocupă ore în şir acasă. De altfel, în multe tabere, telefonul e predat la intrare. Tematica acestor vacanţe e variată, în funcţie de pasiunile şi vârsta copilului.
Timp de două luni de acum încolo, în toată ţara se organizează tabere pentru copii. Durează între 5 şi 10 zile, costă în medie 1.000 de lei şi au tematici variate, de la supravieţuire în natură, până la artă, informatică şi engleză. Participanţii se împart pe categorii de vârstă. Cei mai mici au 4-7 ani, cei mai mari sunt adolescenţi. În funcţie de specificul taberei, părinţii sunt sfătuiţi ce să pună în bagaj şi ce să nu pună, li se spune care e programul, meniul, condiţiile de siguranţă şi actele necesare.
Se petrece mult timp în natură. La Tabăra Veselă de Sport, de pildă, copiii nu au voie cu telefoane mobile sau tablete. „Puteţi comunica cu copilul la telefoanele instructorilor şi puteţi primi informaţii de la ei după un program prestabilit”, anunţă organizatorii pe tabarasport.ro. Timp de 5 zile, cei mici vor petrece 10-14 ore pe zi în aer liber, făcând tot felul de jocuri şi activităţi sportive: cutreieră pădurea cu bicicletele, joacă tenis, baschet, volei, înoată sau cântă în jurul focului. Locaţia taberelor este la Snagov – Izvorani, preţul e de 1.385 de lei, în care e inclusă cazarea şi mesele. Vă puteţi alege una din perioadele: 7-12 iulie, 21-26 iulie, 28 iulie – 2 august sau 2-7 august.
Tabere de supravieţuire. Tabletele nu sunt permise nici la tabăra de aventură de la Zărneşti – Plaiul Foii, din perioada 7-12 iulie, destinată copiilor de peste 8 ani. Telefoanele mobile sunt permise doar dacă părinţii consideră neapărat necesar, existând posibilitatea de comunicare prin telefonul coordonatorului taberei. Copiii vor face drumeţii pe munte, escaladă, tehnici de supravieţuire în natură.
Costă 1.450 de lei (aflăm de pe progressivesports.ro). Tot cam atât costă tabăra de orientare turistică din Retezat (22-28 iulie), pentru copii de 10-18 ani. Iar la Sâmbăta de Sus, în perioada 5-11 august, are loc o tabără pe bicicletă, pentru copiii de 6-14 ani. Detalii pe www.winddiscovery.ro. Tehnici de supravieţuire, montarea unui cort, metode de gătit la foc şi igiena în sălbăticie vor învăţa şi la tabăra Super Camp din Bucegi. Copiii de peste 10 ani vor sta la cort, într-un perimetru supravegheat zi şi noapte.
Tabere de lenevie. Happy Camps organizează la Azuga şi Bucegi tabere pentru copii pe categorii de vârstă: 4-7 ani (însoţiţi de părinţi), 7-10 ani, 10-14 ani, 8-13 ani, 14-18 ani şi tineri de peste 18 ani. Activităţile sunt adaptate pentru fiecare grup în parte. Cei mici vor învăţa tehnici de supravieţuire în natură, de orientare cu busola sau de mers cu bicicleta. Cei mari au tabere de dezvoltare personală, hiking pe munte, dar şi de... lenevie. „Suntem prea agitaţi. Câteodată e bine să ne mai oprim, să stăm să ascultăm cum creşte iarba”, spun organizatorii. Tabăra de lene are loc în perioada 14-19 iulie la Azuga, e destinată adolescenţilor de 14-18 ani şi costă 1.390 de lei.
Tabere de engleză. Tot atât costă tabăra de engleză, programată în perioada 5-11 august la Costineşti, pentru grupa de vârstă 10-14 ani. Include cazare, masă şi transport cu trenul. O altă tabără de engleză cu vorbitori nativi are loc la Ighiu, judeţul Alba. Costă 890 de lei de persoană şi durează 6 zile, cu mesele incluse. Vă puteţi alege perioada pe tabara-mea.ro.
Tabere de informatică şi actorie. Cei pasionaţi de informatică se pot înscrie la tabăra de la Pietroşiţa, judeţul Dâmboviţa (14-20 iulie). Vor avea parte de 10 şedinţe de programare şi web design, dar şi de drumeţii, sesiuni de gătit la ceaun, jocuri în aer liber. Tabere de actorie vor avea loc la Azuga (28 iulie – 3 august) şi la Breaza (18-24 august). Costă 1.390 de lei şi include 6 nopţi de cazare, mesele şi transportul cu trenul. Detalii pe bufnitadintei.ro.