Fără zăpadă de Crăciun? Prognoza până la 31 decembrie

22 septembrie 2016 14:06   Național
Ultima actualizare:

După o toamnă lungă și caldă, urmează și o iarnă blândă, spun meteorologii de la Centrul European de Prognoză. Ei estimează că, până la sfârșitul acestui an, în România ,vor fi precipitații modeste și temperaturi prea mari. Totuși, la Bâlea Lac este acum un strat de zăpadă de 5 cm.

Valul de frig venit din Siberia ne-a adus recorduri de temperatură pentru noaptea de 21 spre 22 septembrie, cele mai mici din istorie: minus 6 grade la Vârful Omu, minus 3 grade la Bâlea Lac și minus 3 grade în Munții Călimani, ne-a informat meteorologul ANM, Viorica Dima. Și ieri la prânz, au fost recorduri de frig: 12,4 grade la Adjud, 10 grade la Câmpulung Muscel, 13 grade la Focșani.

Odată cu frigul, au căzut și primii fulgi de nea care i-au surprins pe turiștii de la Bâlea Lac și din Munții Șureanu, din județul Alba. La Vârful Omu sunt 5 cm de omăt depus noaptea ce a trecut, 21 spre 22 septembrie.

Specialiștii spun că 2016 a fost anul recordurilor meteo. Fiecare lună de până acum, inclusiv august, a fost mai caldă decât toate înregistrarile din istorie.

Această tendință se va menține până la sfârșitul anului, spun meteorologii de la Centrul European de Prognoză.

OCTOMBRIE

Va fi mai cald decât ar fi normal în această lună, în special în sudul țării. Meteorologii spun că, una peste alta, media lunii va fi în jurul a 10 grade. Precipitațiile vor fi puține în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei și Lunca Dunării: cel mult 20 - 40 l/mp, cam cât a plouat în aceste zile de septembrie. Doar în nordul și parte din vestul țării ar putea să cadă cantități mai mari, de până la 80 l/mp.

NOIEMBRIE

Foarte cald pentru această perioadă în Dobrogea, sudul Munteniei, Banat și Lunca Dunării. Până la sfârșitul acesti luni nu sunt prognozate temperaturi sub zero grade. În restul țării, temperaturile vor fi în limitele normelor pentru această perioadă, cu excepția nordului Moldovei și a Maramureșului, unde se estimează zile mai reci. Va fi o lună cu precipitații în jur de 40 l/mp, dar mai puține în Lunca Dunării și în exces în vestul țării, în jur de 80 l/mp.

Va fi foarte cald la malul mării, în jur de 8 -10 grade. În Banat, Lunca Dunării, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei vor fi temperaturi mari pentru sfârșitul de an. Valuri de frig ce vor coborî din Siberia vor ajunge și în nordul țării noastre, unde sunt estimate zile și nopți reci. Precipitațiile vor fi foarte puține în estul Moldovei, relativ normale în majoritatea țării, între 40 și 60 l/mp, și o tentință de exces în Maramureș.

Mai multe