Felicia Filip: «Mihaela Ursuleasa a fost o frumoasă poveste de muzică»

3 august 2012 17:19   Național
Ultima actualizare:

O veste cumplită a şocat, ieri, lumea muzicii. Pianista româncă Mihaela Ursuleasa, în vârstă de 33 de ani, a fost găsită moartă, joi, în apartamentul ei din Viena. Autorităţile austriece exclud varianta crimei sau a sinuciderii. Se pare că artista ar fi făcut o hemoragie cerebrală.

Impresara artistei, Andreea Butucariu, a fost cea care, în ziua de 2 august, a găsit-o pe Mihaela Ursuleasa prăbuşită în apartamentul ei din Viena, unde locuia de peste 15 ani. A chemat imediat Salvarea, însă, medicii nu au mai putut face nimic. Se pare că Mihaela a făcut o hemoragie cerebrală. Vestea decesului artistei românce a şocat o lume întreagă. Artista avea agenda plină, deoarece era o pianistă foarte apreciată la nivel mondial.

Românca a cântat  alături de marile orchestre ale lumii

La 1 august, trebuia să susţină şi în România două concerte, însă, din cauza problemelor de sănătate, spectacolele au fost anulate. Mihaela îşi "făcuse o carieră singură-singurică, o româncuţă de la Braşov care a ajuns la Viena", o descrie Cristian Mandeal, directorul Orchestrei Naţionale de Tineret.

Într-adevăr, «româncuţa» s-a născut într-o familie de muzicieni din Braşov, iar la vârsta de cinci ani a început să studieze pianul împreună cu tatăl ei, care cânta jazz la pian. La 6 ani a devenit eleva Stelei Drăgulin, o profesoară cunoscută în lumea muzicală, care a transformat-o în „copil-minune».

Păcat că a învăţat-o pianul cu bătaia. „Mie mi-era frică să nu mă bată. Singura explicaţie pe care o primeam era «nu ai cântat bine». Nu mai continua, nu-mi spunea ce am făcut greşit, pac o palmă. Intram în lacrimi pe scenă. Deseori mi s-a întâmplat asta", declara chiar Mihaela într-un interviu recent. Coşmarul ei s-a încheiat la vârsta de 12 ani, când a obţinut o bursă la Viena şi de atunci cariera sa a intrat pe un alt făgaş.

Mihaela avea o fetiţă de 5 ani, Ştefania, pe care o creştea singură, cu ajutorul mamei sale, cu care stătea la Viena. "Probabil că se va organiza o chetă internaţională de către artişti pentru înmormântare", a completat Mandeal, care spune că mama Mihaelei nu are nici un mijloc de a-şi câştiga traiul.

Horia Mihail: «Vestea dispariţiei Mihaelei mă întristează profund»

"Vestea dispariţiei premature a Mihaelei mă întristează profund. Am cunoscut primii ei ani de formare ca muzician şi ca om, fiind colegi ai aceleiaşi profesoare. Mihaela părea o fetiţă ca oricare alta, atâta vreme cât nu se afla la pian. Când începea însă să cânte, se transforma subit: devenea un mic artist. Sunt mâhnit că a pierdut atât de devreme lupta cu problemele ivite din cauza presiunii create de o carieră strălucită", a precizat pianistul pentru Mediafax.

Click!spune

În 1995, Mihaela Ursuleasa a câştigat marele premiu la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, „Clara Haskil”, din Elveţia. În anul 2006, San Francisco Chronicle scria despre ea: „Cântă Beethoven cum n-am mai auzit de la Claudio Arrau sau de la Clara Haskil însăşi”.

Mai multe