Fenomen spectaculos! Peisaj selenar după ce lacul Nuntaşi a secat complet
Fenomen rar! Un lac de peste 850 de hectare, situat în judeţul Constanţa şi inclus în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a secat. Luciul de apă s-a mai evaporat de-a lungul anilor, dar parţial, fără să se ajungă la fenomenul extrem de acum. Secarea lacului a afectat flora şi fauna din zonă.
Imagine dezolantă în apropierea Cetăţii Histria! Lacul Nuntaşi, renumit cu ani în urmă pentru nămolul sapropelic, benefic în cazul mai multor afecţiuni, a secat complet. În locul luciului de apă se întinde acum un teren uscat, brăzdat de crăpături. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) susţine că lacul Nuntaşi n-ar fi secat complet dacă erau decolmatate canalele care asigură tranzitarea apei între alte două lacuri şi acesta. “Aşa arată acum lacul Nuntaşi din Dobrogea. În mai puţin de două luni, este secat în proporţie de 95%”, spune Bogdan Bola, directorul ABDL. “Lacul Nuntaşi se află în administrarea Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD), ca şi lacurile adiacente - Sinoe şi Histria. ARBDD se ocupă de îngrijirea şi exploatarea acestor lacuri. Condiţiile climatice semiaride determină o evaporaţie mai ridicată şi, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, au dus la acumularea de săruri, cu calităţi balneo-terapeutice”, adaugă el. Bogdan Bola menţionează că specialiştii ABADL au monitorizat periodic lacul Nuntaşi privind calitatea apei şi potenţialul ecologic, iar ultima acţiune a avut loc în aprilie 2020. “Acest fenomen extrem a avut drept cauză şi diferenţa de nivel dintre lacul Nuntaşi şi lacul Histria. Au fost dezafectate stavilele pe canalul de legătură dintre cele două lacuri, care permiteau reglarea nivelului dintre ele”, explică directorul ABADL. “În cazul în care ni se va solicita din partea ARBDD, vom putea acţiona pe lac în decursul acestei săptămâni. Planul nostru este să intervenim pentru decolmatarea canalelor care asigură secţiunea de tranzitare a apei între lacurile Sinoe, Histria şi Nuntaşi”, încheie Bogdan Bola.
«Mergeam cu bunicii la băi de nămol»
Lacul Nuntaşi este cunoscut pentru nămolul sapropelic. „Vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol. În urmă cu zeci de ani, oameni din toată ţara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului de la Nuntaşi”, arată George - Sergiu Niculescu, prefectul de Constanţa. Oamenii din zonă sunt revoltaţi din cauza reacţiei întârziate a autorităţilor, în special a primăriei. „Acolo mergeam cu bunicii la băi de nămol. Erau cabane, solare, bărbaţi, femei... O frumuseţe. Acum e dezastru”, se plânge o persoană ataşată de acele locuri.