Fenomene meteo de toamnă-iarnă. Ce sunt și când apar bruma, chiciura, poleiul

29 octombrie 2019 16:30   Național
Ultima actualizare:

În această perioadă a anului, apar multe fenomene meteo care ne fac viața mai grea. În perioada de toamnă-iarnă se depune bruma, cade burnița și apare ceața. Vor urma chiciura, poleiul, măzărichea și lapovița. Sunt fenomene meteo banale, dar știți ce sunt și când apar?

Iarna bate la ușă, după o vară prelungită și în luna octombrie. Ceața provoacă probleme șoferilor, dar urmează să apară și alte fenomene meteo frecvente în această perioadă.

Agricultorii se plâng când cade bruma sau când se produce înghețul la sol. Sunt fenomene meteo banale, dar știți ce sunt și când apar?

Bruma

Este o depunere de gheață care ia in cele mai multe cazuri forma de ace, de pene. Acest fenomen se formeaza la temperaturi mai coborite de 0 grade C.

Burnița

Este o ploaie slabă, sub formă de picături foarte mici de apă, cu diametrul mai mic de 0.5 mm. Picăturile de burniță sunt foarte dese, încât par a fi suspendate în aer.

Ceața

Sunt picături foarte mici de apă suspendate în atmosferă, care reduc vizibilitatea orizontală, la suprafața Pământului, la mai puțin de 1 km.

Chiciura

Sunt cristale de gheață, albe, fărămicioase, asemănătoare cu zăpada, care se formează cu precădere pe ramuri, pe conductori, pe colțurile și muchiile obiectelor, de obicei pe timp geros, în prezenta ceții și a vântului slab.

Îngheț la sol

Se produce când temperatura aerului scade sub 0 grade C, seara și noaptea, în cazul unor temperaturi pozitive în timpul zilei.

Lapovița

Este o ninsoare la temperaturi pozitive, când fulgii de zăpadă se topesc sau când împreună cu ei cade și ploaia.

Măzăriche

precipitatii solide sub forma unor granule de gheata, albe-mate. Aceste granule sunt sferice sau uneori conice: diametrul lor este cuprins intre 2 si 5 mm.

Pâcla

Este o suspensie în atmosferă a particulelor solide extrem de mici, invizibile pentru ochiul liber și suficient de numeroase pentru a da aerului un aspect de ceață. Apare de obicei dimineața și seara.

Polei

Se depune pe sol sau pe obiecte un strat de gheață densă, mată sau transparentă, mai ales pe partea expusă vântului, ca urmare a înghețării picăturilor de ploaie (burniță) suprarăcite sau a înghețării picăturilor de apă ce cad pe o suprafață puternic răcită. Fenomenul se produce frecvent la temperaturi între 0 si -3 grade C.

Zăpada

Este o formă solidă de precipitație. Precipitații solide ce cad din nori sub forma de cristale de gheață (fulgi) de diferite dimensiuni. Se formează când vaporii de apă din atmosferă trec prin temperaturi mai mici de zero grade.

Freezing rain sau „ploaia înghețată”

Este un fenomen meteo care se formează atunci când ploaia întâlnește o suprafață foarte rece și îngheață pe loc. (Sursa: Meteo.ro)

Citește și:

7 sfaturi ca să circuli în siguranţă pe ceaţă

Şoferi, este timpul să vă schimbaţi cauciucurile! Ce riscă cei care nu o fac

Mai multe