Fetiţa plătită să care apă timp de 40 de zile. Daniela îndeplinește un obicei strămoșesc

6 iulie 2020 19:13   Național
Ultima actualizare:

Daniela este o fetiţă de 11 ani din satul Răchiţele (Argeş), care are grijă de îndeplinirea obiceiurilor moştenite din moşi-strămoşi. Astfel, puştoaica a dus de pomană, timp de 40 de zile, câte o găleată cu apă în vecini. Tradiţia e respectată în multe locuri din ţară: la moartea cuiva drag, cineva e tocmit să-i ducă izvorul celui urcat la Ceruri.

Preoţii din Răchiţele spun că persoana aleasă pentru a da de pomană găleţi cu apă “trebuie să fie o persoană curată, motiv pentru care e bine să tocmeşti un copil cu vârsta sub 14 ani”.

Daniela este o fată cuminte şi deşteaptă, care va împlini în curând 11 ani. Timp de 40 de zile, ea le-a dus vecinilor câte o găleată cu apă.

Obiceiul e păstrat din străbuni: la moartea cuiva drag, e bine să tocmeşti pe cineva care să-i ducă izvorul celui care a decedat.

Se spune că acest lucru îl ajută pe cel decedat să treacă vămile când urcă la Cer.

Conform aceleiaşi tradiţii, o altă persoană trebuie să dea de mâncare cuiva, tot timp de 40 de zile, iar altcineva să tămâieze mormântul.  

Daniela a cărat apă pentru un duhovnic din Argeş, părintele Ioasaf Boiciuc, stareţul Mănăstirii Cotmeana, care a decedat înainte de Paşte. Olga Panaete (fiica duhovnicească a călugărului Ioasaf, dar şi fina lui Ion Dolănescu) a primit de la familia părintelui încuviinţarea să se ocupe de respectarea tradiţiei.

Prin urmare, l-a rugat pe preotul din satul Răchiţele să-i găsească o fetiţă credincioasă, iar Daniela a fost persoana recomandată. De profesie avocat, Olga Panaete deţine o florărie în Piteşti.

La moartea lui Ion Dolănescu, în 2009, Olga i-a spus duhovnicului Ioasaf că a găsit o fată care să care apă pentru faimosul rapsod, iar preotul a fost de acord. După 11 ani, Olga s-a ocupat de acelaşi lucru şi pentru părintele Ioasaf.  La finalul celor 40 de zile, avocata a întrebat-o pe Daniela: “Pe cine ai avut martori că ai cărat apa Preacuviosului Ioasaf?”. Răspunsul copilei a impresionat-o pe Olga: „Soarele, luna şi fântâna şi oamenii care au băut din ea”.  

Mai multe