Fiica asistentei maternale susține că familia ei a vrut să o adopte pe Sorina, însă nu i-a fost permis

23 iunie 2019 20:46   Național
Ultima actualizare:

Fiica asistentei maternale care a avut-o în grijă pe Sorina, fetița din Baia de Aramă luată cu forța de autorități, susține că familia ei a dorit să o adopte pe micuță și nu a refuzat înfierea, așa cum s-a spus în presă, însă Protecția Copilului nu i-ar fi permis, invocând faptul că nu ar avea venituri suficiente.

Răsturnare de situație în cazul adopției Sorinei, întâmplarea care a reușit să revolte o țară întreagă! Fetița în vârstă de 8 ani a fost scoasă cu forța din casa fostului asistent maternal care o avea în grijă, în țipetele de disperare ale micuței, care striga că nu își dorește să părăsească domiciliul. Procurorul care a bruscat-o pe Sorina s-a apărat, susținând faptul că nu a dorit nicio clipă să tragă de ea, ci doar să o „îmbrățișeze”, deși în imagini se putea observa clar abuzul, făcut, culmea, sub ochii mascaților și polițiștilor aflați la fața locului.

Ce spune familia adoptivă a Sorinei despre momentul în care fetița a fost bruscată

Părinții adoptivi ai Sorinei au explicat că ei nu au luat parte la întâmplare, ei așteptând-o pe fetiță undeva într-o mașină, deoarece relația lor nu era una tocmai bună cu familia care a avut grijă de micuță. Întrebarea este, totuși, de ce psihologul specializat în astfel de cazuri a lipsit de la incident. „A fost o situație neplăcută care putea fi evitată dacă asistentul maternal nu s-ar fi opus adopției”, a susținut Ramona Săcărin, mama adoptivă a fetiței, la Digi 24, duminică, 23 iunie, susținând că deși preluarea Sorinei a fost brutală, a fost mai bine că au reușit să o „scoată de acolo”, deoarece micuța era ținută în mod ilegal, de două luni deja.

Ministrul Muncii a explicat că asistentul maternal a refuzat în scris adopția Sorinei, de două ori, și, după ce i-a expirat contractul, aceasta trebuia să o înmâneze pe fetiță părinților adoptivi. Se pare însă ca asistentul maternal a refuzat prioritatea adopției, nu dreptul în sine, iar fiica acesteia susține că familia ei și-a dorit să o înfieze pe Sorina, dar nu i-a fost permis de către Protecția Copilului, aceștia invocând problemele venitului mult prea mic.

Adelina Vălănescu, fiica asistentei maternale, a explicat că ar fi vrut să o înfieze pe Sorina, dar ar fi fost împiedicată de Protecţia Copilului, pe motiv că familia nu câştiga suficient. „Noi am spus că vrem să o înfiem și pe Sorina. Doamnele au răspuns că nu mai avem veniturile necesare și condițiile pentru al doilea copil de înfiat. Au spus că Soprina nu e oricum adoptabilă”, a spus aceasta, potrivit Digi 24.

În ceea ce privește documentele semnate, fiica asistentei maternale susține că mama ei a fost indusă în eroare și că nu ar fi știut exact ce semnează.

„A păcălit-o pur și simplu”, a spus aceasta. Familia adoptivă a acuzat ulterior familia care a avut grijă de Sorina, susținând că micuța a fost internată, de-a lungul timpului, pentru mai multe probleme de sănătate, inclusiv pentru malnutriție.

„Fata așa a fost luată din centru și noi, pe parcursul a 7 ani ne-am luptat cu chestia asta și domnii o să se lupte în continuare pentru că fata a plecat prost. Când am luat-o din centru nu arăta a copil de 1 an și două luni, nu mergea în picoare, nu putea să mănânce”, a mai explicat Adelina.

Familia adoptivă acuză asistenta maternală: „A vrut să o folosească drept sursă de venit”

Familia adoptivă o acuză pe femeia care a crescut-o pe Sorina că a încercat să o manipuleze şi să îi inducă ideea că noii părinţi ar vrea să îi facă rău, să îi „fure” organele, și că tocmai de aceea fetița a avut acea reacție atunci când a trebuit să părăsească domiciliul în care a crescut.

„Acești oameni nu au avut nici o tentativă de a o adopta, preferând să o mențina în plasament și să o folosească drept sursă de venit (salariu lunar plus banii pentru întreținerea minorului)”, a mai spus mama adoptivă a Sorinei.

Cazul a generat şi proteste. Zeci de oameni au demonstrat în această dimineaţă, precum și vineri și sâmbătă, în Baia de Aramă, oraşul în care a trăit până acum copila adoptată. Oamenii sunt nemulţumiţi de felul în care au acţionat autorităţile. 

Mai multe