Firma preotului, acuzată că îmbălsămează morţi în garaj

18 octombrie 2018 19:03   Național
Ultima actualizare:

De aproape un an, liniştea oamenilor de pe o stradă din oraşul Constanţa a fost tulburată de o firmă de servicii funerare care a transformat o casă într-un depozit de cruci, sicrie şi loc de îmbălsămare, spun ei. Oamenii sunt revoltaţi, mai ales că această firmă aparţine Arhiepiscopiei Tomisului.

Mai mulţi locuitori de pe strada Medeea din municipiul Constanţa se plâng că la casa cu numărul 27b se întâmplă lucruri ciudate: vin diferiţi indivizi care încarcă şi descarcă obiecte funerare. Mai mult, oamenii spun că uneori maşinile, care au număr de BOR, intră în curtea respectivă şi descarcă ceva direct în garaj, iar apoi miroase cumplit a cadavru, scrie adevarul.ro. Oamenii, nemulţumiţi de miros, dar şi de faptul că acolo se desfăşoară diferite activităţi, au depus o plângere la Secţia 5 de Poliţie, dar, spun ei, muncitorii de la casa respectivă au fost anunţaţi de venirea în control a poliţiei, deoarece cu câteva zile înainte au făcut „curăţenie” în garaj. 

Toate activităţile de la acea casă se fac sub observaţia unui preot care ar avea firma de servicii funerare, Paul Pârlica, slujitor la o biserică din Constanţa. Părintele recunoaşte că la acea casă, care este proprietatea Arhiepiscopiei Tomisului, are un depozit de obiecte funerare, dar spune că firma la care este administrator nu se ocupă cu manipularea cadavrelor, ci doar cu vânzarea de obiecte funerare. Cât despre mirosul puternic pe care oamenii îl invocă, Pârlica are o explicaţie simplă: „Vecinii noştri miros urât, miroase toată zona Medeea. Nu miroase a formol, nu se întâmplă nici o activitate cu morţi, absolut nimic. Pur şi simplu sunt invidioşi”. Părintele Paul Pârlica este, aşa cum rezultă din datele Registrului Comerţului, administratorul firmei SC Lumina Servicii Funerare, firmă înfiinţată în anul 2016 de Arhiepiscopia Tomisului ca asociat unic. Conform codului CAEN 9603, societatea are activităţi de pompe funebre şi similare. Sediul social este chiar Palatul Arhiepiscopiei. De altfel, Arhiepiscopia le-a trimis preoţilor din Constanţa o adresă prin care le spunea de înfiinţarea firmei şi de faptul că părintele Paul are dreptul de a pune bannere de promovare a afacerii la biserici. Conform datelor Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, firma Arhiepiscopiei nu are autorizaţie pentru astfel de servicii.

Arhiepiscopia Tomisului a precizat, scurt, că „la adresa respectivă funcţionează un depozit al unei societăţi comerciale”. Arhiepiscopia nu a dorit să explice ce fel de depozit este, ce activităţi se desfăşoară, cine sunt persoanele care se perindă pe acolo.

Mai multe