Fiscul a intrat în scările de bloc. Vrea să afle cine închiriază ilegal. Ce spune ANAF
E nevoie de bani la buget ca de aer, iar presiunea mare este pusă pe inspectorii ANAF. Aceștia trebuie să colecteze cât mai mult. Acum, îi au în atenție pe evazioniștii care închiriază imobile, dar fără contract. Astfel că Fiscul a intrat în scările de bloc.
Oricine îşi închiriază casa sau apartamentul în regim hotelier este obligat să îi ofere turistului bon fiscal pentru banii primiţi. Iar dacă o face pentru o perioadă mai lungă timp trebuie s ăîncheie contract cu chiriașul și să plătească impozit pe venitul obținut.
„Vrem să pornim să discutăm cu administratorii de bloc în blocurile mai mari, unde ştim că există zone sensibile. Primul pas este să informăm şi să ştie la ce să se aştepte. Pasul doi e să mergem în control şi să sancţionăm”, a declarat preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, citat de impact.ro.
Proprietarul trebuie să încheie contract cu chiriașul
Contractul dintre proprietar și chiriaș trebuie depus, în original, la ANAF în maximum 30 de zile de la semnarea lui, alături de declaraţia 220 completată cu venitul estimat/norma de venit în două exemplare.
În cazul în care veniturile obținute din chirii nu au fost declarate, în urma unei inspecții fiscale ANAF, proprietarul va trebui să plătească impozitul şi contribuția la asigurările sociale de sănătate datorate, dobânzile şi penalităţile de nedeclarare.
De exemplu, la o chirie lunară de 1.000 de lei, impozitul şi CASS-ul ajung la 1.548 lei pe an. Asta în condițiile în care amenda pentru nedeclarare poate ajunge la 14.500 de lei (impozit şi CASS, penalităţi de nedeclarare şi dobânzi de întârziere).
Cu toate acestea, reprezentanții ANAF au venit astăzi, 5 decembrie, cu o precizare prin care spun că de fapt nu au început controalele la asociațiile de proprietari.
”Agenția Națională de Administrare Fiscală nu are în prezent în derulare astfel de acțiuni de verificare. Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF dispune de o gamă largă de instrumente, astfel cum sunt definite de Codul de procedură fiscală. Precizăm că toate verificările ANAF se realizează în baza analizelor de risc, care pun în evidență riscurile de neconformare la declarare și plată”.
Nici când a existat o campanie în rândurile prospeților miri, pentru a afla cine a cântat la nunta lor, dacă au primit chitanță de la restaurant sau pentru serviciile de foto-video, autoritățile nu au recunoscut oficial.
Citește și:
https://www.click.ro/news/national/faci-nunta-cu-fiscul-la-usa