Fiscul te scoate dator vândut, după care îşi cere scuze

21 martie 2019 20:00   Național
Ultima actualizare:

Dacă eşti slab de inimă poţi să faci un atac de cord. Sute de mii de români care au contract de muncă, dar şi drepturi de autor, au primit acasă scrisori prin care au fost anunţaţi că sunt datori vânduţi la stat. În cazul de faţă, persoana apărea cu o gaură la Sănătate de aproape 2.000 de lei.

”Doar cine nu munceşt,e nu greşeşte”. Aceasta a fost replica unui inspector ANAF atunci când Adriana Toma, o cititoare de-a noastră, a pus mâna pe telefon şi s-a interesat de unde provine datoria cu care a fost împovărată.

Pe 8 martie, a primit acasă un plic de la Fisc în care se afla Decizia de  impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pe anul 2014. Potrivit documentului, avea de plătit pentru 12 luni 1.992 de lei. Ori îi achita până la 30 iunie, ori i se punea poprire pe conturi şi era executată silit.

”Am sunat la direcţia generală de care aparţin. Aici am fost pusă în legătură cu unul dintre cei trei inspectori care au lucrat la decizie. Pentru că există unul care a întocmit-o, un altul care a verificat-o şi un altul  care a aprobat-o. I-am explicat că nu am doar drepturi de autor, ci şi carte de muncă şi, ca atare, angajatorul mi-a reţinut contribuţia la sănătate. Ceea ce înseamnă că nu o pot plăti şi pentru drepturi de autor, pentru că ar însemna că sunt asigurat de două ori. Mi-a recomandat să vin cu acte prin care să demonstrez că am avut contract de muncă în 2014. Am luat legătura apoi cu an alt angajat ANAF, care a spus că verifică situaţia şi revine”, povesteşte Adriana. După o oră, femeia a fost anunţată că de fapt a fost o greşeală şi i s-au cerut scuze. Eroarea a fost îndreptată şi în acte. Pe 14 martie, bucureşteanca a primit a doua decizie în care suma de 1.992 de lei i-a fost scăzută. Astfel de cazuri s-au înregistrat în rândul multor jurnalişti şi artişti, care sunt remuneraţi atât prin intermediul unui contract de muncă, cât şi prin drepturi de autor. Surse din cadrul Fisc-ului au declarat pentru Click! că s-au făcut aceste greşeli din grabă, ”pentru că se prescriau datoriile pe 2014”. 

Şi se ştie că se face o presiune mare pe angajaţii ANAF ca să colecteze cât mai mulţi bani la stat. 

Ionuţ Mişa, fostul şef al ANAF, a fost demis pe motiv că nu a reuşit să strângă suficienţi bani de la datornici. Ba chiar, există un plan de colectare stabilit prin legile bugetare.

Potrivit Codului Fiscal, nu plătesc contribuţii sociale din mână cei angajaţi cu carte de muncă, dar şi persoanele care încasează venituri ocazional din drepturi de autor. De exemplu, un profesor universitar care a scris o carte. 

Mai multe