Fiul dictatorului sirian, din palat, la hotel de 3 stele

9 iulie 2018 19:55   Național
Ultima actualizare:

Peste 600 de elevi din 110 ţări participă de ieri, 9 iulie, la prima zi a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, ce se desfăşoară la Cluj-Napoca. Printre aceştia se află şi Hafez al-Assad, fiul preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad. Ca să participe la acest concurs, băiatul de 16 ani a renunţat la traiul luxos din Damasc, la palatul în care locuieşte cu familia, şi s-a cazat într-o cameră obişnuită dintr-un hotel modest de trei stele.

Cei mai valoroşi tineri matematicieni din 110 ţări ale lumii au participat, luni dimineaţa, începând cu ora 9.30, la prima zi de concurs. Fiecare elev a avut rezervată o bancă pe care a găsit apă, banane şi ciocolată, informează adevarul.ro. Printre aceştia s-a aflat şi Hafaz al-Assad, fiul de 16 ani al preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad.

Tânărul a ajuns, miercuri, la Cluj-Napoca, în secret, împreună cu ceilalţi 10 membri ai delegaţiei olimpice siriene – cinci elevi concurenţi şi cinci oficiali, dar şi mai multe gărzi de corp însărcinate cu paza fiului preşedintelui sirian. Delegaţia siriană a schimbat de trei ori datele sosirii invocând motive de securitate, informează Mediafax. Ţinând cont de faptul că în ţara sa natală se duce un război aprig, tânărul, dar şi întreaga competiţie, beneficiază de măsuri de siguranţă sporite: 80 de jandarmi, 60 de poliţişti, plus Unitatea Specială de Intervenţii de la Bucureşti. Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, a precizat pentru adevarul.ro: „Ce pot să vă spun este că el e tratat la fel ca şi orice copil din orice delegaţie, se deplasează cu mijloace de transport obişnuite. Că se iau nişte măsuri de către instituţiile abilitate româneşti şi străine, e normal să fie aşa. E prima dată de când a început conflictul din Siria când cineva din familia lor a venit în Europa”. Cazat la Hotelul Victoria, de 3 stele, situat în centrul oraşului, vizavi de Prefectură, Hafez al-Assad arată şi se comportă la fel ca orice alt concurent de la Olimpiadă.

La deschiderea oficială, de duminică, băiatul şi-a făcut mai multe selfie-uri şi a socializat cu membri din echipele altor ţări, a fost mai tot timpul cu zâmbetul pe buze şi cu telefonul în mână. “Hafez al-Assad este cazat într-o cameră absolut obişnuită cu un alt membru al echipei Siriei.

La etajul unde este cazat stau toţi cei 10 membri ai delegaţiei siriene”, precizează surse oficiale pentru „Adevărul”. Iniţial se anunţase că preşedintele sirian ar fi rezervat un întreg hotel pentru fiul său. Nu ar fi fost de mirare dacă stăm să ne gândim că familia dictatorului trăieşte într-un palat imens săpat în stâncă, având Damascul “la picioare”, iar Alma al-Assad a fost supranumită „Prima Doamnă a Iadului”. Ea este renumită pentru extravaganţele sale de mii de euro. În timp ce milioane de sirieni părăsesc ţara, îngroziţi de războiul civil care le-a ucis rude şi prieteni, Alma al-Assad cheltuia 11.500 de euro pe lumânări parfumate şi alţi 350.000 de euro pe mobilă şi candelabre aduse de la Paris, îşi comandă pantofi în valoare de 7.000 de dolari, cu tocuri încrustate cu cristale, iar toate comenzile sunt livrate în Dubai.

Războiul civil a izbucnit în 2011

Bashar al-Assad este președinte al Republicii Arabe Siriene din 17 iulie 2000, când i-a succedat tatălui său, Hafez al-Assad. La moartea acestuia, Parlamentul a modificat Constituția pentru a reduce vârsta minimă pentru candidatura la prezidențiale de la 40 la 34 de ani. Bashar este de religie alawită, ramură a șiismului și secretar regional al partidului Baas, la putere în Siria, dar și comandant șef al Forțelor Armate Siriene. S-a născut la Damasc, la  11 septembrie 1965. A studiat medicina la Universitatea din Damasc, specialitatea oftalmologie și a urmat cursuri de specialitate la Londra. Are trei copii: Hafez (16 ani), Zein (14 ani) și Karim (13 ani), care au petrecut, vara trecută, câteva săptămâni într-o tabără de vacanță, în Crimeea, teritoriu ucrainean anexat de Rusia în 2014. Din martie 2011, Siria este răvășită de un război civil ce a făcut peste 350.000 de morţi, iar milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele și să ia calea exilului în străinătate.

Mai multe