Fiul vitreg al lui Teodor Meleșcanu, retras de Guvern din postul de consul la Strasbourg

23 ianuarie 2020 8:35   Național
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să îl retragă pe Sorin-Adrian Pîrvulescu din funcția de consul general, șef al Consulatului General al României la Strasbour. Acesta fusese numit chiar de tatăl său în această funcţie.

Numirea a provocat un scandal de presă la acel moment. Sorin-Adrian Pîrvulescu, fiul soţiei fostului ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost numit consul general al României la Strasbourg prin hotărâre de guvern (HG), publicată în Monitorul Oficial pe 28 iunie 2018. Hotărârea a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnată de ministrul de Externe de atunci, Teodor Meleşcanu.

Actualul preşedinte al Senatului şi fost ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost reclamat imediat la Parchet de profesorul universitar Vasile Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia. Profesorul Popovici a formulat o plângere penală împotriva lui Meleşcanu în care a reclamat faptul că nu a fost numit el în acest post, deşi a câştigat un concurs în decembrie 2016, iar, ulterior, Sorin-Adrian Pîrvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu, a fost numit consul la Strasbourg de către Guvern, sub semnătura fostului ministru de Externe, notează g4media.

Parchetul General a clasat în ianuarie acest an dosarul, potrivit unui răspuns al instituției. În dosar era începută urmărirea penală in rem de mai bine de un an pentru o presupusă infracțiune de abuz în serviciu (art. 297 Cod penal) și conflict de interese (art. 301 Cod penal). Investigația in rem presupune faptul că anchetatorii aveau indicii că s-ar fi comis infracțiunile respective, dar nu identificaseră autorul faptelor.

Mai multe