Florian Bodog și-a pierdut imunitatea. DNA, liber să-l cerceteze penal
Florian Bodog, fostul ministru PSD al sănătății, și-a pierdut imunitatea, care i-a fost retrasă de Senat și poate fi cercetat ăpenal de către DNA care îl acuză de fapte de corupție.
Senatul a încuviințat miercuri ridicarea imunității fostului ministru PSD al sănătății Florian Bodog. Solicitarea procurorilor DNA de începere a urmăririi penale a fost aprobată cu 98 de voturi ”pentru”, 24 de voturi ”împotrivă” și o abținere. Votul a fost secret cu bile.
Cazul Bodog a fost dezbătut luni în comisia juridică, dar raportul nu a fost unul de încuviințare a solicitării procurorilor anticorupție. S-au exprimat şase voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi au fost şase abţineri. După ședința comisiei juridice, cei șase senatori ai PNL și USR PLUS au anunțat că au votat pentru ridicarea imunității, în vreme ce cei cinci senatori ai PSD au spus că s-au abținut. În comisia juridică mai este câte un membru de la UDMR și unul de la AUR, ceea ce înseamnă că senatorul maghiar, care poate înclina balanța în această comisie, nu a votat pentru urmărirea penală a lui Bodog, scrie G4media.
Florian Bodog: „N-am nimic de ascuns”
La dezbaterile din plenul Senatului, Florian Bodog a declarat că nu cere colegilor parlamentari să voteze împotriva solicitării DNA privind cercetarea sa penală, pentru că nu are nimic de ascuns şi are încredere în Justiţia din România.
„Din start vă spun că nu vă voi cere să votaţi împotriva solicitării de cercetare a mea, că n-am nimic de ascuns, întotdeauna am răspuns invitaţiilor şi nu este prima dată când am fost invitat la DNA sau la Parchet. (…) Nu-mi este frică de Justiţie şi am încredere în Justiţia din România”, a afirmat Bodog, în cadrul dezbaterilor privind cererea DNA. El a adăugat că imunitatea parlamentară nu trebuie privită ca un privilegiu.„Ştiu că decizia este una politică, cred însă că Senatul şi românii au dreptul să ştie. Fiecare dintre noi răspundem în faţa lui Dumnezeu, răspundem în faţa Justiţiei şi răspundem în faţa oamenilor care ne-au trimis în Parlament. Imunitatea nu trebuie privită ca un privilegiu, imunitatea este garanţia ca un ministru să-şi poată exercita în mod liber mandatul”, a spus senatorul PSD.
De ce fapte este acuzat Florian Bodog
„Concret, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcţia de ministru), deşi cunoştea că persoana angajată în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu a luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obţinut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 75.656 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv. În acelaşi context, în perioada februarie - octombrie 2017, în vederea producerii de consecinţe juridice, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă şi pe o declaraţie pe proprie răspundere”, precizează DNA.
La data de 23 septembrie 2019, Senatul a respins o cerere similară a DNA de încuviinţare de începere a urmăririi penale a aceluiaşi demnitar, subliniază DNA. Florian Bodog a afirmat atunci că niciunul dintre consilierii săi nu a luat bani fără să muncească.
„Ulterior, au rezultat date şi indicii rezonabile privind săvârşirea, de către fostul ministru, şi a altor infracţiuni, respectiv trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi a unui alt act material care intră în conţinutul constitutiv al infracţiunii de abuz în serviciu. Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie precum şi volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală”, menţionează DNA.
CITEȘTE ȘI: