Florin Cîțu, desemnat în funcția de prim-ministru de către Klaus Iohannis

22 decembrie 2020 19:14   Național
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 22 decembrie, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, cu partidele parlamentare, că a decis să-l desemneze pe Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru.

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu pentru postul de premier

„Am avut astăzi o nouă rundă de consultări. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. Şi s-au cristalizat.

Între timp, o coaliţie formată din PNL, USR-PLUS şi UDMR a fost formalizată şi-a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României. Astăzi, liderii coaliţiei s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de prim-ministru. Aşadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Vreau să-i asigur pe români că-mi dau seama şi ştiu perioada dificilă prin care trece România. Voi face tot posibilul pentru o guvernare stabilă şi de durată. România trece printr-o criză dublă. Una de sănătate şi una economică.

E rolul acestei guvernări să treacă România prin aceste crize. Vin în faţa dvs cu o echipă de profesionişti. În acelaşi timp, fiecare minister şi fiecare ministru va avea obiective clare din partea prim-ministrului care vor fi monitorizate trimestrial. Vă asigur de un parteneriat transparent şi onest”, a fost și mesajul lui Florin Cîțu.

Cine este Florin Cîțu. Are 47 de ani, a studiat în SUA și și-a scăzut singur salariul

Florin Cîțu (47 de ani) s-a remarcat ca unul dintre liberalii cu cel mai virulent discurs anti – PSD. De altfel, majoritatea PSD din comisiile reunite de buget-finanțate din Parlament i-a dat aviz negativ de două ori, Cîțu fiind deseori atacat de social-democrați. Senator din 2016, anul în care a intrat în politică, Cîțu s-a poziționat ca un adept al politicilor liberale. 

Florin Cîțu, CV

Florin Cîțu a absolvit Grinnell College din SUA (1996), un masterat în economie în cadrul Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University, potrivit alegeriparlamentare2016.ro. A fost economist în cadrul Băncii Naţionale a Noii Zeelande (2001-2003) şi în cadrul Băncii Europene de Investiţii (2003-2005). În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist şef (2006-2007) şi şef al departamentului pieţe financiare (2007-2011), pentru ca ulterior să fie consultant şi analist economic.

Acesta a mai fost desemnat de către președintele România pentru funcția de premier, a fost ministrul Finanțelor și este cunoscut și pentru faptul că și-a scăzut singur salariul.

Mai multe