Florin Cîțu, despre deschiderea restaurantelor: „Dacă își vaccinează angajații”
Florin Cîțu a anunțat deschiderea restaurantelor doar dacă acestea îndeplinesc anumite condiții. Premierul a declarat că se poartă discuții pe această temă cu reprezentanții din domeniul Horeca. Deocamdată, decizia nu a fost luată, dar „discutăm”, a precizat Cîțu.
Vești bune pentru toți cei care activează în domeniul Horeca dar și pentru oricine își dorește să bea nestingherit o bere la terasă! Premierul Florin Cîţu a anunţat că poartă discuţii cu reprezentanţii din domeniul HoReCa, arătând, în acest context, că restaurantele care au tot personalul vaccinat împotriva COVID-19 "ar putea avea un statut special". Este vorba despre faptul că ar putea rămâne deschise chiar şi atunci când rata de infectare creşte într-o localitate.
Deschiderea restaurantelor, condiționată de vaccinarea angajaților
"Am avut discuţii şi cu restaurantele pentru că au fost lovite în această perioadă, cel mai mult restaurantele în această perioadă de criză, din păcate. Pentru restaurate am propus, discutăm, nu este o decizie luată, dar discutăm că dacă îşi vaccinează tot personalul (...) să fie deschişi tot timpul, să nu mai fie legaţi de rata de incidenţă. Deci poţi fi deschis poate cu 50% din capacitate, dar să nu mai fie legaţi de rata de incidenţă, creşte, scade rata de incidenţă, se închide. Să nu mai fie dacă are tot personalul din acea unitate vaccinat”, a afirmat Florin Cîţu, luni seară, la Digi 24, transmite news.ro.
El s-a arătat convins că şi marile companii din România vor face demersuri pentru imunizarea personalului, pentru că astfel nu vor înregistra sincope în procesul de producţie din cauza apariţiei unor eventuale focare de COVID-19. "Este în beneficiul tuturor această campanie de vaccinare”, a arătat primul ministru.
Pregătiri pentru marea relaxare de la 1 iunie
Acesta a menţionat că un comitet interministerial pregăteşte scenariile pentru "cum va arăta România după 1 iunie” dacă va avea 5 milioane de persoane vaccinate, ceea ce va reprezenta 35% dintre persoane. El a arătat că, după ce 70% dintre români se vor fi vaccinat, se va putea discuta despre renunţarea la purtarea măştii.
"Nu este ceea ce propun eu, este ceea ce vine de la industrie: industria spune că sunt gata să deschidă pentru cei care se vaccinează. Eu vreau să mă asigur că toţi români au acces la vaccin şi nu este discriminare, dacă ai avut acces la vaccin şi nu ai vrut să te vaccinezi, o să fie complicat. (...) În România am văzut că există un interes pentru vaccinare în jur de 50-60% din populaţie. (...) Dacă ajunge la 60% o să putem să relaxăm, revenirea la normalitate să fie foarte vizibilă în acel moment”, a adăugat premierul.
Dar, să nu uităm un aspect extrem de important și anume faptul că vaccinarea nu este obligatorie, ci voluntară. Un scenariu pe care nu și-l dorește nimeni, dar care ar putea deveni realitat, este cel în care patronii, pentru a-și redeschide afacerea, și-ar putea obliga angajații să se vaccineze. Iar cine nu o face ar risca să-și piardă locul de muncă.