Fost deputat prins la furat petrol din conductă

5 august 2013 6:35   Național
Ultima actualizare:

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost reţinut de procurorii constănţeni, alături de alte nouă persoane, fiind suspectat de furt de produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani. Bivolaru a devenit celebru în 2004, după ce a făcut o pagubă de 50 de milioane de euro Băncii Române pentru Dezvoltare.

I-au filat timp de mai multe luni, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă poliţiştii i-au luat ca din oală în timp ce, printr-o instalaţie improvizată, furau produse petroliere dintr-o conductă din zona localităţii Nisipari, judeţul Constanţa. Surse judiciare, citate de Mediafax, au declarat că Bivolaru coordona o grupare formată din nouă persoane, specializată în furt de produse petroliere.

Poliţiştii i-au filat încă din luna mai (fotografii: adevărul)

Mascaţii i-au prins când descărcau ţiţeiul furat

Prinderea lor s-a dovedit a fi o operaţiune riscantă pentru autorităţi. Cel suspectat că este capul reţelei a spart un baraj al jandarmilor, obligându-i pe aceştia să tragă focuri de armă. Fostul deputat Gabriel Bivolaru şi cei 9 membri ai reţelei care sunt acuzaţi că îi vindeau produs petrolier furat erau supravegheaţi din luna mai. Procurorii spun că aceştia înţepaseră conducta Conpet în zona Nisipari şi sustrăgeau ţiţei printr-o instalaţie artizanală.

Zilnic încărcau o cisternă de 30 de tone şi o duceau la o rafinărie neautorizată din Năvodari, al cărei administrator era Bivolaru. Procurorii cred că în această rafinărie produsul petrolier era prelucrat, transformat în benzină de proastă calitată şi vândut în benzinării, unde era amestecat cu combustibil de calitate. În iunie, operaţiunea a încetat brusc. Probabil membrii grupării au aflat că sunt filaţi şi zona nu mai este sigură.

Aşa că au dezafectat o parte din instalaţia de la Nisipari, dar nu au renunţat la afacere. Jandarmii şi poliţiştii de la Rutieră, coordonaţi de procurori, au descins simultan la Năvodari şi Constanţa. De la rafinăria neautorizată de lângă Năvodari l-au ridicat pe Gabriel Bivolaru, care era de faţă la descărcarea cisternei. Între timp, la Constanţa percheziţionau domiciliile suspecţilor.

Fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost reţinut duminică seară pentru 24 de ore, iar procurorii cer acum judecătorilor arestarea preventivă pentru 29 de zile. Potrivit unor surse judiciare, firma pe care fostul deputat Gabriel Bivolaru ar fi folosit-o în afacerile cu ţiţei este deţinută de două companii offshore, cu sediul în Cipru, reprezentate de soţia şi de fiica acestuia.

Click! spune

În 2004, Bivolaru a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzaţiile aduse au fost de fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală. Fostul deputat PSDR, împreună cu Mona de Freitas, a constituit zece societăţi comerciale, în Bucureşti, Eforie Nord, Sinaia şi Ploieşti, şi în calitate de administrator a emis cecuri fără acoperire şi a întocmit ordine de plată false, contrafacând ştampila BRD. Fostul deputat a fost închis din aprilie 2004 şi până în februarie 2007 şi eliberat mai devreme pentru bună purtare.

Mai multe