Fostul episcop al Hușilor, reținut în scandalul de abuz sexual împotriva unui elev
Vești dintr-un scandal mai vechi de viol, abuzuri sexuale și șantaj zguduie acum Biserica Ortodoxă Română. Fostul episcop al Hușilor Cornel Bârlădeanu (Onilă) a fost reținut azi pentru 24 de ore de procurorii Parchetului Curții de Apel Iași după ce ar fi abuzat sexual un fost elev de-al său de la seminarul teologic din Huși. Un alt preot de la Huși a fost reținut în același dosar pentru viol asupra unor minori. Nu puteau lipsi din cadru șantajiștii: trei preoți au fost și ei condamnați pentru că au cerut bani sau funcții ca să nu facă publice înregistrările compromițătoare.
Scandalul a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Hușilor, când Corneliu Bârlădeanu, pe atunci episcop al Hușilor, a reclamat la DNA că este șantajat de trei preoți care i-ar fi cerut bani și funcții pentru a nu face publică o înregistrare în care el apare întreținând raporturi sexuale cu un elev. A fost deschis un dosar în instanță, fostul episcop al Hușilor s-a retras din funcție două luni mai târziu, iar joi, în ziua sfântă de 21 mai, procurorii au decis reținerea sa pentru 24 de ore, precizează Hotnews, citând site-ul „Să fie lumină”. Alături de el a mai fost reținut și fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru, acuzat la rândul său de multiple fapte de viol și abuz sexual asupra unor minori.
Cei trei șantajiști (Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni) au fost reținuți atunci, apoi plasați în arest la domiciliu și eliberați sub control judiciar. Celor trei li s-a retras și dreptul de a mai sluji în biserică până la finalizarea în instanță a cazului. Finalizarea a avut loc ieri: magistrații de la Tribunalul Vaslui i-au condamnat la câte doi ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, le-au interzis dreptul de a fi aleşi în funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi preoţi. În același timp, au fost obligați la plata unor amenzi penale și la efectuarea de muncă în folosul comunității timp de 60 de zile.
Dosarul fusese clasat, apoi redeschis
Inițial, Curtea de Apel Iași a decis clasarea dosarului, din lipsă de probe, însă ancheta a fost redeschisă anul trecut, în urma dezvăluirilor făcute de jurnaliștii de la „Să fie lumină”, care au susținut că cel puțin o probă video relevantă, cu abuzurile sexuale ale lui Corneliu Bârlădeanu, nu ar fi ajuns în posesia Parchetului. Potrivit adevărul.ro, în rândul preoților din Vaslui se știa de mai mulți ani de existența filmulețelor compromițătoare în care apărea episcopul Coneliu, însă nimeni nu a avut curajul să le facă publice sau să le prezinte superiorilor. Mai mult, în zonă s-a vehiculat că preoţii foloseau respectivele materiale compromiţătoare în scop de şantaj, pentru a obţine parohii mai bune sau alte beneficii. La jumătatea lunii iunie 2017, pe fondul unor presiuni şi ameninţări cu divulgarea în presă a imaginilor compromiţătoare, episcopul Corneliu a mers la DNA şi a denunţat trei dintre preoţii care îl şantajau. Decizia de a depune plângere la DNA fără a-şi informa superiorii, a atras critici, Corneliu Bârlădeanu fiind acuzat că a încălcat cutumele bisericeşti.