Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare pentru trafic de influență

22 iulie 2021 21:05   Național
Ultima actualizare:

Viorel Hrebenciuc, fost deputat și lider PSD a fost condamnat joi, de Curtea de Apel Braşov la doi ani de închisoare cu executare, într-un dosar care vizează retrocedarea ilegală de păduri. În același proces, fiul său, Andrei Hrebenciuc, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

În ianuarie 2015, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul senator Tudor Chiuariu, omul de afaceri Gheorghe Paltin Sturza şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată de DNA, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să între în posesia suprafeței imense de pădure. Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin-Sturdza sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.

Viorel Hrebenciuc a fost condamnat în dosar în 2018 dar sentința a fost anulată

În mai 2018, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul retrocedărilor de păduri din Bacău. În acelaşi dosar, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, acuzat de constituirea unui grup infracţional orgaizat şi de spălarea banilor a fost achitat. În noiembrie 2019, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău să fie retrimis spre judecare la Curtea de Apel Braşov. De asemenea, magistraţii au decis atunci să respingă mai multe apeluri, au respins suspendarea cauzei, dar şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Curtea de Apel Brașov rejudecă dosarul dar păstrează condamnarea lui Viorel Hrebenciuc

Ca și în 2018, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare."În baza art. 67 Cod penal aplică inculpatului pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pentru o perioadă de 3 ani. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal. În baza art. 72 alin. 1 Cod penal, deduce din pedeapsa stabilită durata măsurilor preventive (reţinere, arestare preventivă şi durata arestului la domiciliu) de la 28.10.2014 la 29.06.2015", se arată în decizia instanţei citată de news.ro

Andrei Hrebenciuc a fost condamnat cu suspendare

Andrei Hrebenciuc a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă."În baza art. 71 Cod penal anterior interzice, ca pedeapsă accesorie, drepturile prevăzute de art. 64 lit. a, teza a doua şi b Cod penal anterior: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. În baza art. 81 Cod penal anterior, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate, pe un termen de încercare de 4 ani, stabilit conform art. 82 Cod penal anterior. În baza art. 71 alin. 5 Cod penal anterior, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepselor accesorii. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 şi 84 Cod penal anterior şi consecinţelor nerespectării acestora. Constată că inculpatul a fost supus măsurilor preventive (reţinere, arestare preventivă şi arestul la domiciliu) de la 23.10.2014 la 29.06.2015", scrie în decizia Curţii de Apel Braşov preluată de susrsa citată.

Citiți și

Viorel Hrebenciuc rămâne în arest

Viorel Hrebenciuc iese de după gratii. Dar nu scapă de arest

Mai multe