Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, audiat 5 ore în dosarul Colectiv: ”Statul român a făcut tot ce a putut!”

6 decembrie 2019 16:16   Național
Ultima actualizare:

Cinci ore a stat la Parchetul General fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, unde a dat declarații în dosarul Colectiv, în calitate de martor. Luat la întrebări de victime, acesta a spus că a făcut ”tot ceea ce era omenește posibil” și că ”statul roman a făcut tot ce a putut”.

Pentru prima dată în cei peste patru ani de la tragedia din clubul Colectiv, fostul ministru al Sănătății s-a prezentat în fața procurorilor pentru a da declarații. La ieșirea din Parchetul General, acesta a fost luat la întrebări de una dintre victimele din 30 octombrie 2015. Mihai Grecea l-a întrebat pe Bănicioiu de ce oamenii au fost lăsați să moară ”ca niște câini”, iar Bănicioiu i-a spus că ”statul român a făcut tot ce a putut”, scrie Mediafax.

”Nu acuzați salvatorii”

Mihai Grecea: De ce ne-ați lăsat să murim acolo ca niște câini? Au fost banii mai importanți, miza politică?

Nicolae Bănicioiu: Noi am spus din primul moment că asigurăm toate ce e necesar.

M.G.: Am urmărit toate materialele din media, le am...

N. B.: Ne întâlnim și răspund la fiecare, când vreți dumneavoastră. Am făcut tot ceea ce era omenește posibil, credeți-mă. Și eu și doctorii. Nu acuzați salvatorii, vorbiți și despre oamenii care au fost salvați...

M. G.: Știați ce e în spitale, ați fost ministrul Sănătății!

N. B.: Am încercat să le repar (...) Noi am trimis afară toți pacienții...

M. G.: Când? După ziua a șaptea, a opta, când au început să moară?

N. B.: Dumneavoastră ați fost acolo ca și mine. Cine decidea când pleacă pacientul? Ministrul nu decide (...) Credeți-mă că am făcut tot ceea ce era omenește posibil! Statul român a făcut tot ceea ce a putut.

În același dosar a fost audiat ca martor și șeful DSU, Raed Arafat.

Peste trei ani și jumătate de procese

Dosarul Colectiv a fost trimis în instanță în aprilie 2016. Doi ani procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, iar judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, fiind înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu. Noul judecător a promis că va grăbi soluţionarea dosarului, în fiecare săptămână fiind audiaţi zeci de martori şi victime. Procesul s-a judecat în primă instanță la Tribunalul București. Decizia magistraților, care va fi dată pe 9 decembrie, va putea fi atacată la Curtea de Apel.

Citește și:

173 de ani şi 8 luni de închisoare pentru vinovaţii din «Colectiv»

Imagini terifiante cu ultimele clipe din clubul Colectiv. Video care vă poate afecta emoțional!

Mai multe