FOTO Bucureştenii, faţă în faţă cu Românii frumoşi de la metrou: «Ne-am săturat de Hagi, Nadia și Năstase»
“În două minute soşeste trenul pentru linia 1 în direcţia Pipera”! se aude zgomotos în boxele din staţia de metrou Unirii. Avalanşa de oameni se revarsă pe scări, prin pasaj, oriunde vezi cu ochii, ca un muşuroi de furnici explodat . Cu pasul grăbit, capul plecat, copleşiţi de grijile cotidiene, oamenii care parcurg zi de zi pasajul ce leagă cele două magistrale de metrou de la Piaţa Unirii nu mai au timp să-i admire cum se cuvine pe “românii frumoși” expuși pe cei doi pereți ai culoarului.
Un fotograf, o expoziție, 29 de personalități, 29 de imagini, 29 de povești de viață, în două cuvinte: valori contemporane. Expoziția de la metrou face parte din proiectul „Români Frumoși - galerie de valori“, un demers inițiat de fotograful Matei Buță cu scopul promovării românilor care se remarcă prin performanțele lor. Sunt portretele unor oameni care excelează în ceea ce fac: medicină, teologie, teatru, film, literatură, cercetare în știință sau muzică.
Oameni care, deși ne sunt contemporani și scriu pagini importante în domeniile în care sunt „ași”, ne sunt încă străini. Poate, cândva, pe o scenă de teatru l-am admirat pe maestrul Victor Rebengiuc, sau poate cândva telecomanda televizorului a încremenit chiar în momentul în care o știre scurtă ne informa că suntem compatrioți cu Crina Coco Popescu, prima alpinistă din lume care a terminat circuitul “Seven Volcanoes”( cei mai înalți 7 vulcani de pe cele 7 continente). Dar câți dintre noi am auzit de dirijorul Cristian Mandeal, de criticul Dan C. Mihăilescu sau de matematicianul Solomon Marcus?
Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român
Cosmin Bumbuț e cu aparatul de fotografiat în mână, stând parcă la pândă după una din acele fotografii care l-au făcut celebru. Crina Coco Popescu a renunțat la coardă și colțarii de escaladat și a îmbrăcat o rochie vaporoasă și elegantă într-un cadru „înghețat” parcă, pe vârful Omu. Cosmonautul Dumitru Prunariu apare într-un peisaj selenar la Vulcanii Noroioși, iar pe Dan Mircea Enescu, primul specialist în chirurgie plastică pentru copiii din România, îl găsim în sala de operație, după ce tocmai a reușit să aducă speranță în viața unui alt micuţ.
Am mers la metrou să vedem câți dintre bucureștenii grăbiți să ajungă la serviciu își fac timp să arunce un ochi pe doi pereţi banali, dar încărcaţi cu atâta valoare.
Haosul începe! Oamenii își dau coate, zgomotul făcut de tocuri dă ritmul mulţimii, valizele îi ţin în loc pe cei care ar vrea să iuţească pasul, toți se îngrămădesc să ajungă mai repede la scările rulante. Cine să-și mai îngăduie câteva secunde și pentru “românii frumoși”?
În mulțime, reușim să o reținem un minut pe Elena, o tânără care se grăbește să ajungă la facultate. E studentă la Politehnică și, spre norocul nostru, a încetinit puțin pasul, când a ajuns în dreptul unei oglinzi pentru a-și aranja părul. (În pasaj, la jumătatea culoarului, sunt montate două oglinzi, de o parte și de cealaltă, în colțul cărora scrie “Fii și tu un român frumos”! O oglindă care să ne transmită sentimentul că și noi, călătorii grăbiți, putem fi niște români frumoși.)
Cu puţin efort reușim să smulgem câteva vorbe de la Elena. Nu știe cine e regele Mihai, dar presupune că este rege, deși nu este sigură dacă e al nostru, neștiind dacă la noi în țară a existat monarhie constituțională. “Recunosc, nu prea mi-a plăcut istoria, și am făcut și ore puține. Nici la bac nu am ales istorie. Mie îmi plac fizica și matematica!”, ne spune Elena, încercând să se scuze. O întrebăm dacă a auzit de Solomon Marcus. Ridică din umeri și se îndepărtează rapid, spunându-ne că va întârzia la cursuri. Ne-a spus totuși că în galerie ar fi vrut să o vadă pe Antonia, pentru că e cea mai frumoasă româncă, e talentată și cântă bine.
După lungi așteptări, dăm de domnul Mihai, un bucureștean de 57 de ani, care tocmai a făcut piața pentru soția țintuită la pat de o răceală de primăvară. L-am găsit în fața portretului lui Cornel Sitar, citind atent scurta biografie care însoţeşte fotografia. “Un lucru bun, domnișoară! Un lucru bun și frumos! Ne mai luminăm și noi ochii și mintea cu oamenii ăștia. Îi aplaud și îi felicit pe cei care au gândit un asemenea proiect”, ne spune bărbatul, în timp ce trece la următorul portret.
Dan Mircea Enescu, primul specialist în chirurgie plastică pentru copii din România
Pare să-i cunoască aproape pe toți, iar la cei care îi sunt străini zăbovește minute bune pentru a-i descoperi. “Știți, sunt toți oameni valoroși, dar aș fi vrut să mai văd câțiva printre ei. De exemplu, doctorul Brădișteanu, care face minuni pe masa de operație, și profesorul universitar Vladimir Iliescu”, ne-a mai spus bucureșteanul.
A trecut mai bine de o oră, și în îngrămădeala de la metrou, câțiva oameni și-au aruncat privirea în treacăt peste portrete, și doar patru-cinci și-au smuls din timpul lor câteva minute pentru a studia mai în detaliu expoziția. Iar asta s-a întâmplat doar când marea de oamenii a intrat în metrou și pasajul a început să mai respire. Aglomeraţia nu încurajează contemplaţia.
Domna Kati ne spune cu sinceritate că nu-i cunoaște pe mulți dintre oamenii care o privesc din portrete, dar a auzit de Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Oana Pellea şi Stere Gulea. “Nu îi știu pe toți și e păcat că nu sunt promovați așa cum trebuie. Din ce am citit, majoritatea au merite excepționale. Premii, diplome, invenții, recorduri. Sunt oameni cu care ne mândrim, iar locul lor nu este în subteran la metrou, ci ar trebui să-i vedem mai des la televizor sau în ziare. Așa am ști și noi mai multe despre ei, că ne-am săturat de Hagi, Nadia și Năstase. Acum nu contest valoarea lor, sunt mari și au tot respectul meu, dar trebuie să facem loc și acestor oameni valoroși, că doar sunt tot ai noștri”, ne-a mai spus femeia, care apreciază iniţiativa fotografului.
Crina Coco Popescu, prima alpinistă din lume care a terminat circuitul “Seven Volcanoes”
Răzvan (26 de ani) este IT-ist și trece prin pasaj zi de zi pentru a ajunge la muncă. Și-a promis de multe ori că o să-şi facă timp pentru a-i cunoaște pe oamenii din fotografii, dar a intervenit mereu câte ceva, spune el. “Trebuie să vin duminică sau atunci când e mai liber pentru că, și dacă aș vrea, e foarte incomod să pot vedea expoziția în hărmălaia asta. Oamenii te împing, mai și înjură, e gălăgie. Poate nu a fost ales bine locul ăsta, mai bine le puneau într-un parc”, ne-a spus tânărul, care era familiarizat cu câteva dintre nume, iar pe celelalte a promis că le va căuta pe Google de îndată ce ajunge la muncă. Răzvan ar fi vrut să-l vadă pe panouri și pe comediantul Doru Octavian Dumitru, care, spune el, a plecat peste hotare tocmai pentru că la noi în țară nu a fost apreciat cum se cuvine.
În cele două ore petrecute în pasajul de la Unirii, prea mulți bucureșteni curioși sau interesați nu am văzut. Ne-am gândit că poate nu am ales ora și ziua potrivite și, de fapt, sunt momente în care în acel pasaj haotic oamenii stau, privesc, citesc și îi admiră pe acei români frumoși. Iar la urmă se opresc în fața oglinzii și își spun că și ei sunt nişte români frumoși.
Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc
Proiectul “Români frumoşi” este realizat în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN). Fotograful care a imortalizat cele 29 de portrete, Matei Buţă, spune că ideea proiectului i-a venit acum mulţi ani, iar producţia a durat din martie 2010 până în iunie 2012. „Conceptul de „români frumoşi” s-a concretizat încet, din cauză că nu am avut o susţinere financiară puternică. Primul portret a fost cel al Crinei Coco Popescu. Am vrut să găsesc oameni de la care să am ce învăţa atât eu, cât şi alţii”, ne-a spus tânărul fotograf. Matei mai spune că a vrut să le trezească oamenilor curiozitatea: „Sunt nişte personalităţi foarte interesante, care au atins un nivel de excelenţă în ceea ce fac. Oameni care preferă să stea în spatele reflectoarelor, deşi locul lor e în faţă. Sper ca prin acest proiect oamenii să-şi dorească să afle mai mult despre valorile contemporane”.
„Românii frumoşi” ne privesc şi de pe blocurile din marile oraşe precum Braşov, Constanţa şi în curând Timişoara. La metrou, expoziţia va mai fi deschisă publicului cel puţin o lună de zile.
Aceștia sunt “românii frumoşi” expuși în portrete fotografice pe care îi poți vedea dacă dai o tură cu metroul.
1. Anamaria Marinca2. Christian Mititelu3. Crina Coco Popescu4. Cornel Sitar5. Cosmin Bumbuț6. Cristian Mandeal7. Dan C. Mihăilescu8. Dan Mircea Enescu9. Dorin Prunariu10. Gigi Căciuleanu11. Ileana Hotopilă12. Ioana Avădani13. Ion Barbu14. Ion Bruckner15. Lucian Boia16. Marina Chirca17. Nicolae Bordașiu18. Nicu Covaci19. Oana Pellea20. Petru Moga21. Radu Deac22. Echipa Națională Spadă Feminin23. Solomon Marcus24. Ștefan Câlția25. Stere Gulea26. Victor Rebengiuc & Mariana Mihuț27. Victoria Berbecaru28. Vlad Simionescu şi Raluca Buzdugan29. M.S. Regele Mihai și Regina Ana
Crezi că lipseşte cineva? Tu ce români frumoşi cunoşti?