FOTO Călătorii sunt scandalizaţi: «Gara de Nord arată ca un bazar»

29 mai 2013 15:11   Național
Ultima actualizare:

Gara de Nord e poarta de intrare în Capitală. Cu toate astea, a fost lăsată de izbelişte, iar călatorii spun că arată jalnic. Noul director general al CFR, Dimitrios Sophocleous, a promis ca o va moderniza.

Până acum, nu se vede nici o schimbare. E ora prânzului, iar în Gara de Nord e forfotă mare. Călători cu bagaje în spinare aleargă să prindă trenul, alţii îşi aşteaptă pe peron rudele sau prietenii.

S-a deschis un bazar chiar pe mijlocul culoarului

Pe aici trec zilnic aproximativ 10.000 de persoane şi, din păcate, rămân cu un gust amar. Şi e drept să fie aşa, atâta timp cât cea mai mare staţie feroviară, declarată monument istoric, a devenit raiul aurolacilor, cerşetorilor, taximetriştilor ţepari şi al buticarilor. Un loc dezolant, cu tencuiala căzută, coşuri de gunoi rupte şi ruginite şi chioşcuri vechi la fiecare pas. Unde mai pui că de la începutul anului a fost deschisă o piaţă, chiar pe mijlocul staţiei.

Scaunele au fost schimbate

La tarabele din plastic, comercianţii vând pălării, eşarfe, lanţuri, inele, haine şi alte chinezării. "Gara de Nord arată ca un bazar. E mizerabilă şi periculoasă", crede Nicolae Roma, 64 de ani. Grecul Dimitrios Sophocleous, noul director al CFR, pus în funcţie la începutul anului, a promis că va schimba radical Gara de Nord. Că va înlocui chioşcurile actuale cu unele de epocă, iar restul mobilierului va fi unul nou. În aproape cinci luni de mandat, acesta a reuşit doar să schimbe scaunele.

Coşurile sunt ruginite, iar tencuiala e căzută

Directorul grec vine dimineaţa în inspecţie

«Merg în Gara de Nord aproape săptămânal, la ora 7.30 , şi observ lucrurile care sunt în neregulă. Sper că în 2-3 luni nişte puncte negre din Gara de Nord vor fi schimbate”,  a spus şeful CFR, Dimitrios Sophocleous, în urmă cu aproape două luni. În ultimii ani, traficul din Gara de Nord a scăzut la jumătate. De la 6,3 milioane de pasageri în 2009, la 3,6 milioane, anul trecut.

Mai multe