FOTO Care-i cel mai bun grătar din ţară?
„Nimic fără grătar!”. Sub această lozincă, reprezentanţii mai multor minorităţi s-au întrecut ieri cu românii în Parcul Lumea Copiilor din Bucureşti în „Bătălia Grătarelor”. Miza? Cine stăpâneşte cel mai bine secretele acestui mod de a găti.
Au participat reprezentanţii a nouă minorităţi din România: polonezi, croaţi, turci, greci, ruşi-lipoveni, tătari, ţigani, armeni şi ruteni. Reporterii Click au colindat „taberelor”oştilor de bucătari, au gustat de la toată lumea şi s-au pricopsit cu câteva kilograme în plus după ce au căzut voit prizonieri reţetelor îmbietoare.
Reţeta de ceafă de porc ţinută în baiţ cu condimente sos de vin şi rozmarin şi cârnaţi de porc pregătită de ruteni este mâncarea care a sedus juriul şi a putut fi văzută chiar şi în farfuriile celorlalţi competitori. Grecii cu o salată tsatsiki şi cu porţii de souvlaki realizate după idei de sute de ani şi cu muzica aferentă ne-au încântat şi ei.
Premiul de popularitate este al ţiganilor de la „Pro Europa” care au gătit „sarmale Mondiale”, din carne de porc din zona de obârşie a lui Bercea Mondial şi unde fiecare ingredient poartă numele câte unui personaj din scandalul la modă.
Reţeta «Ceafă de porc şmecherită»
Iată reţeta prin care rutenii au sedus papilele gustative ale asitenţei. Se ia 1 kg de ceafă şi se pregăteşte cu 500 ml vin alb sec, 10 g sare, un vârf de linguriţă piper, două crenguţe de rozmarin, trei foiţe de dafin. Produsul se ţine două zile în baiţ după care se pune pe foc. Şi aici este un secret: se lasă nici mai mult nici mai puţin de 15 minute timp în care se întoarce pe toate părţile.