FOTO EXCLUSIV Candidații pentru Cotroceni, «trădați» de hainele de pe afișe

23 octombrie 2014 21:16   Național
Ultima actualizare:

De când a început campania electorală pentru prezidenţiale, România s-a umplut de afişe. Pe stâlpi, pe chioşcuri, în staţiile de autobuz, chiar şi pe coşurile de gunoi. Peste tot îi întâlnim pe candidaţii la preşedinţia României, care ne zâmbesc frumos şi ne promit tot felul de lucruri. Ce spun, însă, despre ei hainele pe care le poartă ne explică psihologul Ilie Marinescu.

Klaus Iohannis e foarte stresat

„Ţinuta,  cămaşa albă şi cravata de culoare gri cu negru, scoate în evidenţă faptul că persoana respectivă se află într-un stres deosebit datorită cerinţelor situaţiei existente, încercând să scape de lucrurile care îi reduc libertatea parţială sau totală. Este plin de autodeterminism, plin de aşteptare. Abundenţa albului sporeşte randamentul şi calitatea muncii intelectuale. Îi este teamă că independenţa sa va fi ameninţată, dacă nu se protejează singur împotriva influenţelor exterioare”.

Victor Ponta este neliniştit

“În ceea ce priveşte cromatica vestimentaţiei, combinaţia dintre negrul costumului şi albastrul cravatei, scoate în evidenţă ascunderea vulnerabilităţii, considerând că nu este cazul să manifeste afecţiune. Doreşte să fie independent şi nestingherit în acţiunile sale, nu vrea să rişte să piardă ceva. Simte că a fost tratat fără consideraţie şi, drept urmare, este neliniştit şi agitat. Îşi urmăreşte propriile interese cu încăpăţânare, încercând să nu facă compromisuri. Manifestă o instabilitate plină de nerăbdare rezultată din nemulţumiri pe plan emoţional”.

Monica Macovei nu are nimic de ascuns

„Lipsa ţinutei vestimentare din imaginile postate pentru campanie în favoarea fizionomiei, scoate în evidenţă latura intelectuală prin dezvăluirea trăsăturilor faciale, ca şi când ar dori să spună «Iată, sunt după chipul şi asemănarea Domnului. Nimic nu am de ascuns din înfăţişarea cu care mă prezint în faţa voastră, iar pentru mine vestimentaţia nu are nici o importanţă, ci calitatea umană, pentru că chipul este oglinda sufletului»”.

Călin Popescu Tăriceanu, fascinat de înfățișarea sa

„Combinaţia dintre griul costumului şi cravata mov-violet atrage după sine consideraţia că este fascinat de propria înfăţişare. Teama de eşec şi prudenţa extremă îl fac greu de a accepta asocierea cu un alt contracandidat. Menţine un contact strict şi vigilent al relaţiilor sale, deoarece trebuie să ştie cu precizie cum stă, deoarece are tendinţa de a fi prea încrezător. Într-un cuvânt: cordialitate controlată”.

Elena Udrea, sinceritate sau detașare?

„Recurgerea la o vestimentaţie în totalitate albă, pe principiul că albul semnifică puritatea, sinceritatea şi măreşte gradul de receptivitate a persoanei respective, poate constitui pe de o parte un avantaj prin asocierea cu suavitatea, expansivitatea, vindecarea, ceva de neatins, imaculat. Pe de altă parte, în sens negativ, albul poate însemna lipsa de acţiune, de neimplicare, detaşare de tot ce este urât, nefast, lucru de care nu te poţi debarasa într-o societate preponderent anomică (n.r. haotică) şi căreia trebuie să-i faci faţă şi să lupţi cu tenacitate pentru readucerea ei la ideea de alb imaculat”.

Mai multe