FOTO Gara de Nord va fi modernizată cu 1,3 miliarde de euro

16 aprilie 2013 18:10   Național
Ultima actualizare:

Cum ar fi să mergi la Gara de Nord ca la un mall? Acest lucru va fi posibil în următorii ani. Autorităţile au de gând să o transforme într-o construcţie SF.

Gara de Nord, cel mai important nod feroviar al României, care arată absolut deplorabil, va fi transformată într-o eurogară. În cadrul proiectului de modernizare sunt incluse lucrări de îngropare a celor 14 linii de cale ferată, dar şi construirea unui tunel care să facă legătura cu celelalte două gări: Progresul şi Obor.

Trenurile circulă acum pe afară, după modernizare le voma ştepta în subteran

„Vom avea un nivel suprateran şi două subterane: o linie pentru tren suburban şi una pentru metrou. Tunelul va avea o lungime de 20 km şi va fi proiectat pentru trenurile de mare viteză, care pot circula cu 200 km/oră", a explicat Ştefan Roşeanu, preşedintele Clubului Feroviar Român.

În gară vor exista spaţii comerciale, ca într-un adevărat mall. Compania belgiană Euro Station se va ocupa de proiectare, astfel că modelul gândit este cel deja existent la Bruxelles: Gara Midi. Eurogara de la Bucureşti ar putea fi gata abia în 2020 şi va costa 1,3 miliarde de euro.

Mai multe