FOTO În casa asta ''trăiesc" 800 de persoane! Cum e posibil aşa ceva
Situaţie fără precendent într-o comună ieşeană. La alegerile prezidențiale de luna trecută, listele electorale din comuna ieșeană Grajduri au arătat că ar locui aici peste 7.000 de oameni, dublu față de numărul înregistrat la cel mai recent recensământ.
Potrivit ziaruldeiasi.ro, această comună e un fel de „poartă” către Uniunea Europeană și că, de fapt, sunt foarte mulți basarabeni cu cetățenie română care și-au stabilit domiciliu.
Așa s-a ajuns ca într-o singură casă să locuiască în acte în jur de 800 de persoane.
Primarul Constantin Zamfirache a declarat că sunt înregistrați în comună în jur de 3.800 de basarabeni și e posibil ca la alegerile viitoare, „după modelul Klaus Iohannis”, la Grajduri să fie ales un primar basarabean.
„Nu poate fi exclusă nicio posibilitate, văd că e la modă să fim conduşi de alţii (n.r. – făcând referire la alegerea preşedintelui PNL Klaus Iohannis, etnic sas)”, a declarat pentru Ziarul de Iași primarul Zamfirache, fost primar PNL, transferat la PSD după ce a intrat în vigoare „ordonanța traseiștilor”.
Legislația este destul de permisivă în acest caz și nu specifică numărul de persoane care ar putea locui la o singură adresă.
În prezent, primarul spune că s-a ajuns la 3.500 - 3.800 de basarabeni pe ale căror cărţi de identitate româneşti scrie în dreptul domiciliului „Comuna Grajduri“.
Ultimele date privind populaţia comunei, de la recensământul din 2011, arată că în Grajduri locuiau 3.500 de persoane, din care circa 400 de etnie romă, ceea ce înseamnă că cei 3.000 de locuitori români sunt minoritari în prezent. Cu toate acestea, prin comună nu se vede urmă de basarabean. Nici măcar primarul care, teoretic, ar trebui să-şi cunoască toţi cetăţenii, nu ştie vreun basarabean care să se fi mutat în comuna pe care o conduce.
„Probabil o fi vreunul, nu ştiu“, a răspuns contrariat edilul Constantin Zamfirache, care a recunoscut că „sunt conştient că ei aparţin comunei Grajduri doar scriptic“, conform jurnaliştilor de la Ziarul de Iaşi.
„Eu ştiu că la Valea Satului există două case părăsite cumpărate de moldovenii care intermediază obţinerea buletinelor. Una are acum peste 500 de locatari şi una peste 800, cam aşa sunt estimările noastre“, a mai adăugat edilul Zamfirache.