FOTO La moartea unei Regine, în 1938 şi astăzi. Casa Regală respectă cu sfințenie tradiția
Cu fiecare zi ce ne apropie de data de sâmbătă, 13 august, România se pregăteşte să-şi înmormânteze ultima sa Regină, Ana (1923 – 2016). În aceste condiţii, dar şi în absenţa lui Mihai I, soţul defunctei regine, ritualul marii despărţiri de cea care a fost Ana de Bourbon-Parma e presărat cu o serie de momente asemănătoare cu cele din 1938, când a murit Regina Maria.
Casa Regală şi-a propus să respecte cu sfinţenie paşii pe care propriul protocol îl pune în asemenea situaţii. Dar contextul istoric actual şi circumstanţele în care a intervenit decesul Reginei Ana fac să existe şi deosebiri fundamentale de ceea ce s-a întâmplat în cazul funeraliilor Reginei Maria.
Astfel, Regina Maria, bunica Regelui Mihai, a murit în România, la Sinaia, spre deosebire de Regina Ana, care şi-a găsit sfârşitul în Elveţia. Intervalul mare de timp, de aproape două săptămâni, scurs între ultima zi de viaţă şi cea în care trupul îi va fi înhumat face ca chipul fostei regine să nu mai poată fi zărit de cei care vor dori să-şi ia rămas bun.
În cazul Reginei Maria, fotografiile de epocă arată că trupul şi faţa reginei au fost expuse atât la Sinaia, cât şi în Sala Tronului din Palatul Regal. Şi atunci, şi acum, mii de români vor fi prezenţi să-şi ia rămas bun de la regină, după care se vor depune sute de coroane de flori în diverse locuri din Capitală, laSinaia şi la Curtea de Argeş.
Pentru că întregul traseu Sinaia – Bucureşti (Palatul Regal) – Curtea de Argeş, cu trecere pe la Arcul de Triumf din Capitală, e respectat la indigo şi în cazul Reginei Ana. Doar că, în urmă cu 78 de ani, sicriul Reginei Maria a fost transportat cu trenul spre Sinaia, iar în Bucureşti a fost plimbat pe afet de tun. De asemenea, cortegiul a trecut atunci pe sub Arcul de Triumf, monument care se află acum în reparaţii.
Omagii. În cursul zilei de ieri, mai multe oficialităţi au trecut pe la căpătâiul Reginei Ana, pentru a aprinde o lumânare. Primul sosit, la ora 10.00, a fost preşedintele României, Klaus Iohannis, care s-a recules câteva minute la catafalcul reginei. După-amiaza, în jurul orei 16.00, au ajuns premierul Dacian Cioloş şi câţiva membri ai Guvernului.