FOTO Până la mobilizare, mai mâncăm nişte grătare

2 mai 2014 19:32   Național
Ultima actualizare:

Toţi bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani sunt obligaţi să se înroleze în armată în caz de război. Legea există de câţiva ani, dar puţini români ştiu de existenţa ei. Pentru mulţi dintre ei, prevederea este doar o glumă. Proastă!

Puţini români ştiu că, în caz de conflict armat, toţi bărbaţii cu vârste între 20 şi 35 de ani vor fi chemaţi la arme. Fără excepţie! Tinerii privesc în glumă problema şi caută deja soluţii pentru a fenta încorporarea.

„Cum să mă oblige? Nu există aşa ceva! Oricum nu merg. Îmi scot un certificat medical că sunt nebun şi gata. Eu vreau să beau şi să petrec, nu să mor pe front. Uite ce bine ne merge, aici, la un grătar”, spune Ionuţ, un tânăr de 29 de ani, din Capitală.

Ca el sunt mai toţi: nu vor în ruptul capului să audă de armată. Mai ales, spun ei, că ar fi obligaţi să lupte într-un război care nu îi priveşte.

„Ce bine mi-a făcut mie ţara asta ca să lupt pentru ea? Să se ducă Băsescu la război, că el era certăreţ cu ruşii. Să meargă politicienii, că ei bagă ţara în război. Ce treabă am eu cu Ucraina, cu americanii şi cu ruşii?”, se întreabă Gabriel Dică, un alt tânăr bucureştean.

Ministerul Apărării a publicat în Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toţi tinerii sunt obligaţi să îl prezinte la recrutare, pe timpul mobilizării sau al stării de război. Având în vedere situaţia tensionată de la vecinii noştri din Ucraina, noile prevederi legale nu par deloc întâmplătoare.

Ucraina: Mulţi morţi şi răniţi în estul ţării

Împuşcături şi explozii puternice în nordul Slavianskului. Armata ucraineană a lansat ieri o vastă operaţiune militară împotriva bastionului insurgenţilor proruşi din estul ţării. Mulţi rebeli au fost ucişi, răniţi şi arestaţi. Mai multe puncte de control au fost atacate simultan. Unul dintre acestea a fost cucerit de ucraineni, unde au staţionat cu zeci de blindate.

Cei 110.000 de locuitori ai oraşului au fost avertizaţi să rămână în case şi să evite ferestrele. În timp ce autorităţile ucrainene spun că sunt “mulţi morţi şi răniţi”, rebelii susţin că au fost ucişi doar trei militanţi şi doi civili. Două elicoptere MI-24 ucrainene au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile.

Un alt elicopter, Mi8, a fost avariat. Militanţii proruşi au luat ostatic pilotul grav rănit după ce l-au silit să facă o aterizare de urgenţă. Operaţiunea, care are ca ţintă şi oraşul Kramatorsk, cu 160.000 locuitori, este cea mai puternică declanşată de armata ucraineană împotriva miliţiilor proruse care controlează estul ţării. Rusia a condamnat vehement ofensiva comandată de Kiev. După anexarea Crimeei de către Rusia, tensiunile s-au mutat în estul Ucrainei. Până ieri, violenţele depăşiseră bilanţul de 100 de morţi.

Ordin: Ne pregătim de război?

Ministerul Apărării Naţionale a publicat, luni, în Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toţi tinerii sunt obligaţi să-l prezinte la recrutare, pe timpul mobilizării sau al stării de razboi, potrivit avocat.net. Prevederile legale arată că, în cazul mobilizării, stării de asediu sau război, toţi bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani sunt obligaţi să-şi îndeplinească serviciul militar.

"Nu am ce căuta în armată. Să se ducă politicienii la război", Marius, 29 de ani

Noul model al certificatului va fi prezentat de tineri la comisia de recrutare-încorporare. Formularele certificatelor medicale se vor pune la dispoziţia medicilor de familie prin Ministerul Sănătăţii, la instituirea/declararea stării de asediu, mobilizării sau stării de război.

"Dacă am fi atacaţi, aş pleca la război. E datoria noastră să ne apărăm ţara", Alex, 25 de ani

Ministrul apărării Mircea Duşa a declarat, pentru dcnews.ro, că actul normativ “nu are nici o legătură cu situaţia din Ucraina” şi că tinerii nu vor fi chemaţi la recrutare.

Scenarii: Vocea Rusiei: România, «distrusă» aerian în 30 de minute

În timp ce românii se bat cu pumnul în piept că nu le este teamă de război şi bucuroşi că sunt sub umbrela NATO dau cu băţul în gard la ruşi, supuşii lui Putin ne consideră praf din punct de vedere militar. Un articol publicat pe site-ul radio-ului “Vocea Rusiei” susţine că, în cazul intrării într-un război, România nu ar putea rezista mai mult de 30 de minute în faţa unui atac aerian.

În opinia autorului analizei, după depăşirea acestei etape, „nimicirea” forţelor terestre româneşti este simplă.” Potrivit expertului, apărarea spaţiului aerian românesc depinde de aproximativ 20 de avioane MiG-21 Lancer, apte de zbor dar cu resursa terminată de vreo 6 ani, înarmate cu rachete aer-aer sovietice cu bătaia maximă de 40 km. Forţele aeriene române mai dispun şi de rachete sol-aer sovietice din anii 60, depăşite şi inofensive. (Adrian Popescu)

Mai multe