FOTO Teatrul Naţional va avea pistă de bowling şi terenuri de sport
„Poftiţi în cel mai mare mall cultural din estul Europei!”. Aşa ar trebui să scrie la intrarea în Teatrul Naţional, la încheierea lucrărilor de modernizare, la sfârşitul acestui an. Şapte săli de spectacole, şase săli de repetiţii, 11 restaurante şi baruri, cluburi cu terenuri de sport pe acoperiş şi la subsol vor fi câteva dintre atracţiile teatrului.
Reporterii Click au vizitat şantierul pentru a vedea stadiul lucrărilor. La intrări vor fi automate de bilete, iar accesul în teatru se va face prin aparate de genul celor de la metrou. Ultimele noutăţi din teatru vor putea fi urmărite pe zeci de monitoare speciale, dar cu adevărat surprinzător este subsolul.
Aici în afară de mai multe săli de repetiţii, atelierele, depozitele şi instalaţiile tehnice ale teatrului va fi amenajat Muzeul Teatrului Naţional. Dar piesa de rezistenţă a subsolului va fi un „Club al Actorilor” unde muncitorii spun că vor fi construite spaţii de relaxare pentru artişti şi ceilaţi angajaţi, cu terenuri de sport şi chiar o pistă de bowling.
Majoritatea sălilor au fost gândite de specialişti pentru a putea fi amenajate în mai multe moduri, pentru a putea fi adaptate în funcţie de cerinţele piesei. Cinci dintre locurile în care spectatorii vor putea asista la spectacole sunt deja gata: Sala Mică are între 120 şi 250 de locuri, Sala Media - 200 de locuri, Sala Pictura - 249-300 de spectatori, Sala Atelier - 302 locuri şi Sala Studio, care poate fi amenajată astfel încât să primească între 418 şi 592 de spectatori.
Se mai lucrează la Sala Mare, cu 899 de locuri, la finisarea holului şi a subsolului şi la acoperiş. Pe acoperiş, de jur împrejurul restaurantului va fi montat un perete de geam transparent, dintr-o sticlă specială cu o înălţime de doi metri şi o grosime de 2 cm.
Instalaţiile de sonorizare, iluminare sau designul scenelor au fost realizate prin soluţii revoluţionare cu aparatură de ultimă generaţie. În holul imens vor exista trei case de bilete.
La intrări vor fi automate de bilete, iar accesul în teatru se va face prin aparate de genul celor de la metrou. Ultimele noutăţi din teatru vor putea fi urmărite pe zeci de monitoare speciale.
Lucrările prognozate a se încheia la sfârşitul lui 2014 costă aproape 50 de milioane de euro din care mai mult de jumătate din fonduri europene.
Sală de spectacole pe acoperiş
Acoperişul teatrului va fi şi el revoluţionar. „Deasupra teatrului va fi un restaurant, prima sală despectacole în aer liber din România realizată la înălţime şi se studiază posibilitatea amenajării unor terenuri de sport, de tenis sau baschet”, a declarat Cristian Stan şeful de şantier.
Toată imaginile, în galeria foto de mai jos!