FOTOREPORTAJ Lux și fițe, paragină și nereguli: litoralul românesc nu scapă de cele două extreme

11 iulie 2020 21:41   Național
Ultima actualizare:

Anul acesta, pandemia de coronavirus a pus România pe lista opțiunilor atunci când ne-am gândit la vacanța de vară. Și s-a văzut în cifre. În medie 80.000 de oameni au luat cu asalt litoralul românesc în fiecare weekend, stațiunea Mamaia fiind preferată de tineri dornici de distracție, stațiunile din sud de familii cu copii, iar plajele de la 2 Mai, Tuzla, Corbu sau Vadu, de turiștii care vor "să comunice" mai bine cu natura. Fotoreporterii Click! au luat la pas stațiunile de la mare, iar antiteza dintre lux și paragină ne-a izbit la tot pasul.

Mamaia Nord e și anul acesta sufocată de construcții de 5 stele, de complexuri rezidențiale ridicate peste noapte și de terase de fițe, unde o apă "la jumate" costă 15 lei, cât o masă la împinge-tava în Costinești. Parcările hotelurilor de lux sunt ticsite de bolizi de sute de mii de euro, iar șezlongul pentru o zi de plajă ajunge și la 70 de lei. Fițele nu înseamnă însă absența neregulilor, iar amenzile date de autorități adună o listă lungă de abateri: nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, comerţ sau prestări de servicii ilicite, încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, încălcarea normelor sanitar-veterinare.

În noaptea de vineri spre sâmbătă (10/11 iulie) s-au desfăşurat mai multe razii în diferite locuri de pe litoral. Autorităţile au verificat mai ales terasele din Mamaia şi Vama Veche, iar pe plaja din Tuzla au controlat toate activităţile economice. În total, acţiunea de control a vizat 189 de societăţi comerciale de pe litoral şi au fost aplicate 82 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 142.000 de lei.

Care sunt prețurile la cazare în Mamaia

Hotelul Vega din Mamaia (cinci stele) închiriază o cameră dublă fără balcon, o singură noapte, cu 2.150 de lei (mic dejun inclus).

La Hotel Zenith din Mamaia, o cameră dublă standard (în corpul Jupiter) costă 360 de lei/noapte, pentru 2 adulţi cu mic dejun. Anul trecut, aceeaşi cameră costa 325 de lei în luna iulie.

La hotelul Iaki, o cameră costă începând cu 200 de euro pe noapte şi poate depăşi 300 de euro în funcţie de alte condiţii suplimentare. În anul 2019, camera dublă la Iaki se închiria în plin sezon (august) cu 223 de euro.

De partea cealaltă sunt hotelurile de 2 sau 3 stele care oferă camere începând cu 200 de lei pentru o noapte. De exemplu, Hotelul Dorna din Mamaia (3 stele) închiriază o cameră dublă cu 230 de lei.

De altfel, peste 50 de hoteluri de pe litoral au lansat un program „Mare pentru cei mici” prin care copiii de până la 12 ani primesc gratuitate la cazare şi masă. În general, hotelurile ofereau aceste facilităţi doar celor cu vârsta de până la 7 ani.

Cât te costă șezlongul pentru o zi de plajă

Nici preţurile şezlongurilor nu s-au modificat faţă de cele de anul trecut, astfel că ele pleacă de la 20 de lei, iar în funcţie de plajă sau de alte facilităţi pot ajunge la 60 de lei. Dacă o familie de 4 persoane alege varianta şezlongurilor, atunci trebuie să ştie că preţurile pentru închirierea lor diferă în funcţie de staţiune şi de zona de plajă.

De exemplu, în Mamaia, preţurile pleacă de la 20-25 de lei pentru un şezlong, scrie adevarul.ro. Aşadar, aproximativ 100 de lei pe zi/familie se duc doar pentru acest lucru. Tot Mamaia este locul unde se întâlnesc plaje exclusiviste (zona Mamaia Nord sau zona Cazino) unde un şezlong pleacă de la 40-50 de lei pe zi (70 de lei în weekend).

În sudul litoralului, un şezlong se închiriază pe zi cu preţuri începând de la 20 de lei. Mai scumpe sunt şezlongurile din anumite zone ale staţiunii Eforie Nord, unde preţurile ajung la 30 de lei pe zi.

Dezastru la Tuzla, una dintre cele mai frumoase plaje din România

Mai multe controale făcute de autorităţi, sub coordonarea Prefecturii Constanţa, au scos la iveală un „adevărat dezastru” pe plaja de la Tuzla. Conform celor de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), instituţie care a participat la aceste controale, au fost constatate mai multe abateri grave în zona plajei. „Au fost depistate locaţii insalubre, multe construcţii ilegale, cu destinaţia de alimentaţie publică, haznale săpate lângă izvoarele de apa “potabila”, cazări încropite printre gunoaie şi pentru toate acestea primăria oferă “CERTIFICAT DE OPORTUNITATE”, transformâdu-i pe ilegali comercianţi, în oportunişti!”, spune Horia Constantinescu, şeful CJPC Constanţa.

“Către toţi deţinătorii de construcţii cu activitate de cazare, cu activitate de alimentaţie publică, de campare în corturi şi rulote, spaţii improvizate de construcţie, case de vacanţă.

Urmare a controalelor efectuate de către instituţiile abilitate ale statului în zona de plajă, faleza, zona verde de pe raza unităţii administrativ teritoriale Tuzla, vă somăm, conform legislaţiei în vigoare începând de vineri, 10.07.2020 să încetaţi orice activitate comercială în termen de 48 de ore. Să eliberaţi zona astfel încât toate construcţiile sau orice fel de improvizare să fie ridicate sau demolate de către dumneavoastră, în caz contrar UAT Tuzla sub coordonarea şi în deplina colaborare cou celelalte instituţii ale statului va proceda începând cu data de 13.07.2020 orele 8:00 la eliberarea zonei de plajă şi faleză, urmând să suportaţi consecinţele activităţii de demolare şi aducerea terenului în forma iniţială”, se arată în adresa primăriei.

Citește și:

Reguli pe litoralul românesc. Cum respectă hotelierii măsurile anti COVID-19. Turiștilor le este teamă să nu se infecteze

Rezervările la mare s-au triplat într-o zi, după anunțul că putem merge la plajă. Cât costă cazarea pe Litoral

FOTO Câtă inconștiență! Peste 80.000 de oameni au luat cu asalt litoralul

Prețuri la mare! O noapte la ultra all inclusive costă 955 de lei, la un hotel de 4 stele, în Mamaia

Mai multe