Frica de pestă a ucis peste 360.000 de porci. Cam tot atât se taie de Crăciun

9 noiembrie 2018 12:12   Național
Ultima actualizare:

Nu ucide pesta, câți porci au fost eliminați de autorități! Până acum, au fost ucise peste 360.000 de animale, cam tot atât cât se taie, de regulă, de Crăciun.

Au trecut 15 de luni de când a fost confirmat primul caz de pestă porcină africană, maladie care ucide în masă porcii (31 iulie 2017, la Satu Mare). De atunci, maladia nu numai că nu a fost eliminată, ci s-a extins în 283 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.084 de focare.

Pentru a se preveni răspândirea bolii, au fost eliminaţi 360.647 de porci afectaţi de boală şi s-au acordat despăgubiri de peste 189 de milioane de lei, informează Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Crescătorii spun că într-un an românii taie în curţile proprii aproximativ 2 milioane de porci, dintre care 400.000 în perioada Crăciunului.

Pesta porcină africană în România

Cel mai afectat judeţ este Tulcea, cu 567 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi 1 focar la o  exploataţie de tip A) şi 67 de cazuri la mistreţi. 

În celelalte judeţe, situaţia focarelor se prezintă astfel: Satu-Mare – 12 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi; Bihor – 34 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ; Sălaj – 4 cazuri la mistreţi; Brăila – 108 de focare (dintre care 9 focare la exploataţii comerciale); Constanţa – 85 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi; Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 cazuri la mistreţi; Galaţi – 14 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ; Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei; Călăraşi – 88 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 19 cazuri la mistreţ; Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei; Giurgiu – 24 focar în gospodăria populaţiei şi 8 cazuri la mistreţ; Dâmboviţa – un focar în gospodăria populaţiei; Teleorman – 5 focare în gospodăria populaţiei; Maramureş – 3 focare în gospodăria populaţiei; Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei; Dolj – un focar în gospodăria populaţiei; Argeş – un focar în gospodăria populaţiei.

Ce este pesta porcină africană

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deșeuri alimentare infectate, provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii și folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici, boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului și în Federația Rusă, ajungând în 2012 la granița Uniunii Europene, în Moldova, Ucraina și Belarus.

În iulie 2017, a fost confirmat și primul caz în România, într-o gospodărie de la marginea municipiului Satu Mare. Sursa infectării a fost un transport de mezeluri contaminate, provenite din Ucraina.

Mai multe