«Fructele uscate îşi menţin toate vitaminele şi mineralele». Povestea unei afaceri românești de succes
Afacere de succes! Valeriu Hagiu (52 de ani), din Calvini (Buzău), este printre puţinii producători din ţară care comercializează fructe uscate certificate de Ministrului Agriculturii. El şi-a amenajat o mică fabrică în gospodărie şi valorifică merele, perele şi prunele din propria livadă.
Cui nu-i plac smochinele, merele, stafidele sau prunele uscate? Sunt mai dulci decât proaspete şi reprezintă o sursă de minerale. Buzoianul Valeriu Hagiu a demarat o afacere în acest domeniu, reuşind să-şi înscrie fructele uscate în Catalogul Produselor Alimentare Certificate, la categoria produse montane. Pe întreprinzător îl găsim în mica lui fabrică de fructe uscate, amenajată într-o anexă a gospodăriei din comuna Calvini. Materia primă provine din livada de pruni, peri şi meri pe care o deţine în apropiere. Umăr la umăr cu soţia sa, Alina, curăţă manual câte 250 de kilograme de fructe pentru fiecare serie de uscare. ”Felia nu trebuie să fie nici prea groasă, nici prea subţire. Altfel, rămâne crudă”, explică Alina, în timp ce taie cu migală perele destinate uscării.
Fructele sunt porţionate cu atenţie, astfel încât deshidratarea să nu le compromită. Cuptorul pe care îl deţin soţii Hagiu este unul modern, încălzit cu lemne. După de procesul de uscare se încheie, fructele ajung în caserole din plastic sau sunt ambalate în vid, pentru a avea valabilitate mai mare.
Din ce în ce mai mulţi clienţi preferă varianta deshidratată, fie din lipsa fructelor proaspete, fie pentru că fructele uscate sunt mai dulci. ”Pentru că sunt preparate la căldură şi fără fum, ele îşi păstrează toate vitaminele şi mineralele Fructele uscate aici sunt ambalate, etichetate şi gata pentru consum”, detaliază Alina.
Valeriu Hagiu a pornit afacerea în 2018, când avea 50 de ani. Sătul să vadă cum merele i se strică în livadă, a decis să-şi dezvolte o afacere cu fructe uscate. Ca să cumpere un cuptor performant, el a apelat la varianta fondurilor europene. Proiectul i-a fost acceptat şi a primit suma de 15.000 de euro. ”Aveam multe fructe, se stricau şi le mâncau animalele. M-am gândit să le valorific şi am hotărât să accesez fonduri. Am ales un uscător pe lemne şi de doi ani produc fructe uscate”, povesteşte el.
În 2019, Valeriu Hagiu a vândut aproape 300 de kilograme de fructe uscate, iar din acest an va produce şi stafide. Gospodarul speră să onoreze comenzi din toată ţara. Fructele deshidratate sunt ambalate în caserole de jumătate de kilogram, la preţul de 10 lei.