Fug de bacşiş ca dracul de tămâie!

8 mai 2015 22:34   Național
Ultima actualizare:

Micii întreprinzători au trăit diferit prima zi de legalizare şi impozitare a bacşişului. Dacă unii şi-au modificat casele de marcat pentru a putea elibera bon, alţii fug de aceste „atenţii”. Documentele justificative pe care trebuie să le întocmească îi descurajează să accepte bani în plus.

Nu trageţi în ospătari! Dacă vă vor refuza bacşişul înseamnă că au un motiv întemeiat să o facă. Patronii le-au cerut să refuze banii lăsaţi în plus de clienţi, pentru a evita procedurile stufoase de declarare a lor. 

Reporterii Click! au dat un tur al teraselor din Capitală pentru a vedea cum au primit aceştia noile reglementări. În primul local, cu specific arăbesc, din zona Arenei Naţionale, ospătăriţa a aceptat cei doi lei pe care i-am lăsat bacşiş şi a plecat să ne aducă bonul. După un minut, un coleg de-al ei s-a întors cu banii şi ni i-a înapoiat, scuzându-se. „Colega mea e nouă şi nu ştie că noi nu acceptăm bacşiş”, ne-a spus tânărul.

Fără alte explicaţii am fost refuzaţi şi în cel de-al doilea local din aceeaşi zonă. Abia la a treia terasă, a unui restaurant cu specific italian, ospătarul ne-a eliberat bon pentru bacşişul lăsat. Cu toate că ordonanţa care prevede impozitarea bacşişului a intrat în vigoare ieri, managerii localurilor au dreptul să le ceară angajaţilor să refuze banii suplimentari. 

Acest lucru i-ar putea costa însă scump, căci angajaţii, lipsiţi de veniturile suplimentare provenite din „atenţii”, ar putea cere salarii mai mari. Deşi le e mai comod fără bacşiş, angajaţii nu scapă de registrul de bani personali, un caiet în care fiecare trebuie să scrie cu ce sume de bani intră în unitate şi cu câţi bani pleacă de acolo.  

Din cei 4 lei pe care i-a primit de la noi, ospătarul va păstra 3,36 lei. Restul, de 64 de bani, va reveni statului, ca urmare a impozitării sumei pe care noi am lăsat-o în local în mod voluntar. 

Mai multe