Fumatul a fost interzis în toate spațiile publice închise din România

15 decembrie 2015 16:03   Național
Ultima actualizare:

România intră în rândul țărilor europene care iau măsuri concrete de reducere a efectelor devastatoare ale fumatului asupra nefumătorilor. Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege care interzice fumatul în toate spațiile publice, iar medicii specializați în boli pulmonare spun că măsura va contribui substanțial la reducerea numărului de bolnavi de afecțiuni ale căilor respiratorii.

Proiectul de lege aprobat de deputați prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, în școli, precum și în spațiile destinate protecției și asistenței copilului. Actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă și 26 abțineri.

Pe lângă interzicerea completă a fumatului în spații publice închise, proiectul prevede inscripționarea pachetelor cu produse din tutun, desfășurarea de campanii de informare și educare a populației, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziționeze, indicarea în produsele finale a conținutului de gudron, nicotină și monoxid de carbon. Proiectul legislativ a fost aprobat după mai multe discuții aprinse în cele două camere. Actul a și fost scos de pe ordinea de zi, săptămânile trecute, chiar în ziua când trebuia discutat de parlamentari. Medicii spun că legea protejează, în primul rând, sănătatea celor care nu vor să fumeze, dar care sunt forțați de împrejurări să suporte fumul de țigară în spații intens populate cum sunt cluburile și restaurantele.

„În fiecare zi, 70 de români mor din cauza fumatului, iar 42.000 suferă complicații în fiecare an. Într-o Românie în care avem 73% fumători pasivi din populație este firesc ca aceștia să primeze. Noi vorbim despre fumat, bronșită cronică și emfizem la oameni care sunt obligați să lucreze în spații în care se fumează. Mă gândesc la chelneri, la cei din baruri. Este o primă modalitate de a-i proteja în afară de toți ceilalți care sunt expuși la domiciliu sau la locul de muncă, sunt bombardați cu fum și din punctul acesta de vedere au o expunere și consecințe la distanță”, spune prof. dr. Florin Mihălțan, care s-a alăturat proiectului „Respiră sănătate”, o campanie de informare despre efectele cancerului pulmonar inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer.

Singurele spații închise în care mai este permis fumatul sunt penitenciarele de maximă siguranță și zonele de tranzit ale aeroporturilor internaționale. Aici vor fi amenajate (în cazul în care nu sunt deja) spații speciale pentru fumat.

Mai multe