Furtuna a făcut prăpăd în București și țară
Mai mulţi copaci au căzut luni din cauza vântului, iar angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit în 11 zone din București, după ce Capitala şi judeţul Ilfov au intrat sub avertizări de vreme rea, iar ploaia şi vântul puternic au provocat probleme.
Potrivit ISU Bucureşti Ilfov, urmare a instabilităţii atmosferice, până luni seara, în Bucureşti şi judeţul Ilfov au fost înregistrate 11 situaţii de urgenţă. Dintre acestea, în optsprezece cazuri este vorba despre copaci căzuţi pe autoturisme sau carosabil, două situaţii în care s-au semnalat căderi de tencuială şi un caz în care a fost semnalat un cablu electric căzut. În trei dintre situaţii, pe Calea Plevnei, strada Mosoia şi strada Novaci, copacii au căzut pe autoturisme, fără a se înregistra victime. ”33 copaci căzuţi pe autoturisme, cabluri electrice sau carosabil; 8 elemente de construcţie căzute/desprinse. Urmare a acestor evenimente, 13 autoturisme au fost avariate”, este bilanţul intervenţiilor ISU Bucureşti-Ilfov de luni seară.
Bucureștiul, sub cod galben pana diseară
Capitala este sub avertizare cod galben de ploi şi vânt, până marţi la ora 20.00, meteorologii anunţând intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, (rafale ale vântului de peste 50...55 km/h), frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula 15...20 l/mp şi grindină de mici dimensiuni. Şi judeţul Ilfov a fost sub avertizare cod portocaliu de vreme rea până la ora 19.30. Pe lângă avertizările de scurtă durată, meteorologii au emis şi un cod galben de ploi care a intrat în vigoare luni la ora 20.00 şi este valabil, pentru aproape toată ţara, până miercuri dimineaţa.
Atenție la cum circuli pe autostrăzi
Pe Autostrada Bucureşti – Piteşti a existat pericol de acvaplanare, deoarece, pe anumite porţiuni există apă pe carosabil, în urma ploilor torenţiale, arată Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Poliţiştii le recomandă şoferilor să ruleze cu viteză redusă, să mărească distanţa în mers, să nu bruscheze comenzile şi să folosească luminile de întâlnire, pentru a fi mai vizibili în trafic.
Cum va fi vremea în august
În august, temperatura aerului va avea valori medii lunare peste normele climatologice în sudul, sud-estul și vestul țării și apropiate de normal în rest. De asemenea, în ultima lună de vară, precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, iar cantitățile cele mai scăzute se vor acumula în regiunile sudice, estice și vestice.
Ce s-a întâmplat în țară
Buzău: Comuna Lopătari din judeţul Buzău a fost afectată de o viitură formată din cauza unei ploi torenţiale, care a dus la ieşirea din matcă a râului Slănic, mai multe poduri şi anexe gospodăreşti fiind distruse.
Prahova. La Sinaia, mai multre zone au fost inundate, pompierii fiind solicitaţi să intervină pentru evacuarea apei de pe carosabil, care în unele zone a avut aproape jumătate de metru.
Bihor.Turiştii din campingul din localitatea bihoreană Bulz, unde o persoană a murit, iar alte 16 au fost rănite în urma unei furtuni puternice, ar fi fost avertizaţi de autorităţile locale că vor urma condiţii meteo nefavorabile, însă au ignorat acest lucru. În pofida tragediei de duminică seară, mai mulţi turişti s-au întors, luni, în campingul din Bulz pentru a continua concediul în mijlocul naturii. 6 turiști răniți sunt încă internați în spital la Oradea și Cluj Napoca. Ei au fost loviți de copacii căzuți și smulși din rădăcini.
Atenționarea de cod galben de furtuni va fi în vigoare până miercuri și va afecta vestul, nordul si centrul țării. În est și sud est va fi caniculă.
Apuseni. Peste 2.500 de gospodării au rămas azi dimineață fără energie electrică din cauza unor defecţiuni produse de furtună, în vreme ce o casă din satul Veseşti, comuna Scărişoara, a fost distrusă într-un incendiu provocat de un trăsnet, iar mai mulţi brazi au fost doborâţi de vijelie. Poliţia Alba transmite că nu sunt blocate drumuri naţionale şi judeţene din cauza copacilor doborâţi de vijelie.
București. Luni, cursa Lufthansa LH1654 Munchen-București s-a îndreptat spre Sofia în loc să aterizeze pe aeroportul Henri Coandă, din cauza vremii nefavorabile, potrivit reprezentanților Companiei Naționale Aeroporturi București. Cursa menționată trebuia să aterizeze pe aeroportul din Otopeni la ora 18:05.