Gabriel Oprea, achitat în dosarul morții polițistului Gigină. Reacția bieților părinți!

6 martie 2023 14:57   Național
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Interne și al Apărării, Gabriel Oprea a fost achitat luni pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Decizia a fost luată de Tribunalul Bucureşti și nu este definitivă. Agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, a decedat într-un accident de circulaţie în octombrie 2015, în timp ce făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea.  

Fostul ministru de Interne și al Apărării, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018  pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină. Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus ilegal însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră.  

Mai mult, din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist. În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie motociclist Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani făcea parte din dispozitivul de însoțire al ministrului Oprea.  

Gigină a decedat pe 20 octombrie 2015 într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti după ce a căzut într-o groapă nesemnalizată, parte a unei lucrări neterminate 

Ce a hotărât Tribunalul București 

”În baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Oprea Gabriel pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 192 alin. (1) şi (2) din Codul penal”, se arată în decizia instanţei preluată de news.ro 

De asemenea, instanţa l-a condamnat la doi ani şi opt luni cu suspendare, pentru ucidere din culpă, pe Petre Mazilu, patronul firmei care executa lucrări în zona accidentului. Societatea General MPM Impex S.R.L. a primit o pedeapsă penală constând în 220 de zile - amendă, suma corespunzătoare unei zile-amendă fiind de 1.500 lei, urmând a plăti statului o amendă penală în cuantum de 330.000 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.  

Acțiunile civile ale familiei polițistului Gigină au fost respinse 

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, ca neîntemeiate, acţiune civile aparţinând familiei lui Bogdan Gigină împotriva lui Gabriel Oprea, Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Finanţelor Publice. De asemenea, a fost respinsă tot ca neîntemeiată şi acţiunea civilă exercitată de partea civilă Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti împotriva lui Gabriel Oprea.   

Tribunalul Bucureşti a mai decis ca Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL să plătească suma de 37.478,71 lei reprezentând daune materiale către Cornel-Relucă Gigină şi Carmen Gigină, suma de 100.000 euro, reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Cornel-Relucă Gigină şi Carmen Gigină, suma de 4.700, reprezentând daune materiale şi suma de 250.000 de euro, reprezentând daune morale, ambele către Ioana – Raluca Ciuciu, fostă Gigină.

Reacția familiei polițistului Gigină

Cea mai mare dezamăgire. Atât de mult am avut încredere în această justiţie şi atât de dezamăgit sunt. Ne-au luat singurul fiu, singurul copil al nostru ni l-au luat şi justiţia face o mare nedreptate. Nu avea traseu asigurat nici preşedintele, nici premierul la acea vreme, cum avea traseul ministrul de Interne. 

Viaţa nu mai are niciun sens. Să se gândească toţi aceşti inculpaţi. Să se gândească că au şi ei copii şi se bucură de copiii lor. Când vin sărbătorile, acum când vine Paştele toată lumea aşteaptă copiii. Eu pe cine să aştept? Nu am pe cine. Dumnezeu altcineva nu mai are cine să vină”, a declarat pentru observatornews.ro, Cornel Gigină tatăl polițistului decedat în misiune .

Mai multe