Gabriel Oprea se retrage din politică

1 iulie 2016 15:01   Național
Ultima actualizare:

A fost unul dintre cei mai puternici oameni din România dar acum vrea să intre în anonimat. Potrivit digi24.ro, fostul președinte al Uniunii Naționale pentru Progresul României, Gabriel Oprea, a anunțat pe o rețea de socializare că se retrage din partid și rămâne senator independent. Mai mult, spune el, la finalul mandatului de parlamentar, la sfârșitul acestui an, va ieși din politică.

Gabriel Oprea a intrat în politică în timpul Guvernării PSD din perioada 2001-2004, fiind unul dintre colaboratorii apropiați ai fostului premier Adrian Nastase. În această perioadă a ocupat funcții importante în administrație, a început ca și prefect, a fost apoi secretar de stat al Rezerverelor de Stat și a ajuns până la ministru delegat pentru Administrație în cadrul MAI.

Din 2003 a făcut parte din eșalonul de decizie al social-democraților. În 2010 a fondat UNPR, formațiune desprinsă din PSD în timpul administrației Băsescu, făcând parte din majoritatea parlamentară, alături de PDL și UDMR, până în 2012. UNPR a revenit la parteneriatul cu PSD în 2012, ocupând în Cabinetele care s-au succedat din 2009 funcția de ministru de Interne sau de ministru al Apărării.

Gabriel Oprea este cercetat penal în două dosare, unul în care este acuzat că a circulat de 1600 de ori cu escortă asigurată de Poliție, aflată în subordinea sa. Numele său a fost invocat și în controversa legată de moartea polițistului Gigină într-un accident, pe când făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea.

De asemenea, fostul lider UNPR mai este cercetat de DNA și într-un al doilea dosar, în care este acuzat că ar fi beneficiat de o mașină de lux și de jacuzzi cumpărate din fondurile DGIPI, serviciul secret aflat în subordinea sa.

Mai multe